Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar dobio bespovratnih 13.897.038,68 kuna za projekt „Vrtići po želji roditelja“

Na natječaju „Vrtići za skladniji život“ Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku objavljenog u okviru otvorenog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Unapređenje usluga za djecu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, Gradu Bjelovaru odobreno je financiranje u 100 %-tnom iznosu za projekt „Vrtići po želji roditelja“. Ugovor, kojim je dobiveno 13.897.038,68 kuna, kolika je i ukupna vrijednost projekta, u Zadru je danas s ministricom Nadom Murginić potpisao gradonačelnik Dario Hrebak.

Cilj projekta, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, je unaprijediti način rada svih bjelovarskih vrtića uvođenjem produljenog boravka i poslijepodnevnog rada. Te usluge za roditelje će biti u potpunost besplatne tijekom trajanja projekta i samim time prilagođene nezaposlenim roditeljima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja. Predviđen je smještaj za 140 djece i to 80 u produljenom boravku i 60 u poslijepodnevnom radu vrtića, a samim time i zapošljavanje 57 osoba koje čine stručno osoblje vrtića, od čega je 26 odgajatelja ili učitelja razredne nastave. Na ugovor o radu bit će zaposleno i 10 kuhar, 14 čistačica, dok će ugovor o djelu dobiti dva edukacijska rehabilitatora i pet kineziologa. Osigurana će biti i vanjska usluga logopeda.

U sklopu produljenog boravka i poslijepodnevnog rada vrtića provodit će se desetosatni cjelodnevni poslijepodnevni program i poludnevni poslijepodnevni program, igraonice za djecu, programi učenja stranih jezika, program senzorne integracije, sportski i glazbeni programi, dramsko-scenske igraonice, folklor, programi predškole, kraći programi stranih jezika, sportski programi, škola plivanja za djecu uključenu u projekt.

Nije se zaboravilo ni na jačanje stručnih kompetencija novih i postojećih zaposlenika kojima će biti omogućene različite edukacije kao što su primjena terapeutske igre u vrtićkom okruženju, inkluzija djece s teškoćama u razvoju, terapija igrom, Brain Gym, Baby sings – znakovni jezik za bebe, senzorna integracija.

„Vrtići po želji roditelja“ podrazumijevaju i razvoj novih posebnih programa koji će se provoditi u vrtićima poput STEM područja, sporta, ritmike, programa za darovite, igraonice za rano učenje stranih jezika, glazbene igraonice, igraonica s elementima Montessori pedagogije. Također, dobiven novac utrošit će se i za opremanje prostorija u kojima će se provoditi programi za djecu uključenu u projekt, kao i opremanje vanjskih igrališta u sklopu vrtića te dvorana.

Projekt, koji se provodi u partnerstvu s Dječjim vrtićem Bjelovar, Dječjim vrtićem Bubamara, Dječjim vrtićem Ciciban i Dječjim vrtićem Osmijeh, trajat će 30 mjeseci, dok zapošljavanje traje dvije godine.

Uz bjelovarski, potpisano je još sedam ugovora u ukupnoj vrijednosti od oko 52 milijuna kuna za 18 vrtića u Hrvatskoj.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content