BJELOVARSKI PRORAČUN U TRAVNJU VEĆI ZA 33% U ODNOSU NA PROŠLU GODINU

Najniži porezi u zemlji, nisu utjecali na smanjenje proračuna Grada Bjelovara, naprotiv, gradska blagajna nikada nije bila punija, a ide se i u dodatno rasterećenje građana

Proračun Grada Bjelovara nikada se nije bolje punio. U prilog tome idu i podaci o prihodu poreza na dohodak za prva četiri mjeseca ove godine. Prihod u travnju, primjerice, veći je za 33 % u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je za prvi kvartal povećanje prihoda veće za 18 % u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Točnije, za prvi je kvartal ove godine ukupno prihodovano 5.599.001,50 €, dok je u istom razdoblju prošle godine prihod od poreza na dohodak iznosio 4.597.296,88 €. Riječ je, dakle, o povećanju višem od milijun eura za prvi kvartal.

Dokazuje to i da gospodarstvo Grada Bjelovara izvrsno napreduje, unatoč činjenici da se radi o najvećem hrvatskom gradu s najmanjim porezima, odnosno najmanjom stopom poreza na dohodak koja od 1. siječnja ove godine iznosi 18 %, dok je viša stopa 28%. Dodatno, ovaj mjesec Gradsko vijeće Grada Bjelovara, dizat će ruke za još nižu stopu poreza na dohodak za veće plaće, koja bi se trebala spustiti na zakonski minimalnih 25%, a primijenjivat će se od sljedeće godine.

Vizija Grada Bjelovara je smanjiti sve moguće poreze na najmanju moguću mjeru i korištenjem europskih sredstava nadomjestiti taj segment. S druge strane, želimo poslati snažnu poruku građanima i gospodarstvu da njihov euro u Bjelovaru vrijedi više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj. Dok će vam u drugim gradovima derati kožu visokim porezima, u Bjelovaru će vaše plaće i investicije vrijediti više. S obzirom da smo pronašli toplu vodu u gospodarskoj zoni, topline od 83°C, s kojom planiramo grijati hale i druge proizvodne objekte te staklenike, te da u tu gospodarsku zonu dolazi i ubrzano se gradi brza cesta koja će krajem sljedeće godine biti i gotova, s ovako povoljnim investitorskim uvjetima Bjelovar će postati najpoželjnije mjesto za investiranje u Hrvatskoj. Ponosan sam na činjenicu da je Bjelovar najveći hrvatski grad s najmanjim porezima u državi – ističe bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Treba dodati da je Grad Bjelovar pokrenuo najveći investicijski val u svojoj povijesti u iznosu višem od 200 milijuna eura, koji će se u Bjelovaru realizirati u sljedeće dvije godine. Gradonačelnik Hrebak naglašava da je riječ o velikom iznosu, slikovitije rečeno o vrijednosti gradnje pola Pelješkog mosta što ima velik značaj kada je razvoj gospodarstva u pitanju, kao i dizanje standarda života građana.

Podsjetimo, u Bjelovaru se gradi studentski dom, nova škola sa sportskom dvoranom, čime će biti omogućena i jednosmjenska nastava u čitavom gradu, grade se čak tri nova vrtića, gimnastička dvorana, digitalni inovacijski centar – HUB, nova zgrada Državnog arhiva, Zeleni centar, nova gospodarska zona, izgrađen je suvremen sustav gospodarenja otpadom, milijunska su ulaganja u vodno-komunalni sustav, a kruna investicijskog vala je gradnja bjelovarskih toplica u vrijednosti od 48 milijuna eura s PDV-om, za što je iz NPOO-a dobiveno 17 milijuna eura. Svemu tome zasigurno pridonosi i brzina rješavanja administracije pa treba naglasiti i da je Grad Bjelovar drugi grad u Hrvatskoj prema brzini izdavanja građevinskih dozvola.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content