KREĆE JAVNI POZIV ZA POTPORE U TURIZMU

Grad Bjelovar i Turistička zajednica Bilogora- Bjelovar treću godinu zaredom idu u raspisivanje Javnog poziva za dodjelu potpora u turizmu, najavili su na konferenciji za novinare gradonačelnik Dario Hrebak i direktorica Turističke zajednice Ana Kelek.

Ovogodišnja vrijednost Javnog poziva, koji će biti otvoren do 29. svibnja, iznosi 80 tisuća eura pri čemu najniže sufinanciranje iznosi 5 tisuća eura, a najviše do 50% prihvatljivih troškova što ovisi o kvaliteti prijavljenih projekata.
Cilj je, kaže gradonačelnik Hrebak, potaknuti razvoj turizma na našem području, što se već prvim Javnim pozivom pokazalo iznimno uspješnim.

Nakon prvog Poziva, na području Turističke zajednice dobili smo 125 kreveta više, dok je nakon drugog dobiveno njih još 100 tako da imamo 225 kreveta više u privatnim smještajima od ukupno 420 kreveta. Ovogodišnji Javni poziv više je usmjeren na dodatne sadržaje, ali naravno i na registraciju novih visokokvalitetnih kuća za odmor, koje smo određen broj već i dobili tijekom dvije godine provođenja Javnog poziva. Uz sam smještaj, dodatni sadržaj je iznimno potreban za razvoj turizma, ističe gradonačelnik Hrebak.

Dodaje i kako turističku ponudu čine i gastronomija i zabavan sadržaj te je cilj na tome i raditi. Sve to, naravno, je dobar temelj i za veliki gradski projekt na kojemu se radi već nekoliko godina, a riječ je o gradnji Termi Bjelovar, bazenskom kompleksu za koji je Grad iz NPOO-a dobio 17 milijuna eura.

Direktorica Ana Kelek tom je prilikom napomenula da je ove godine, do 29. travnja 2024., na području Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar bilo je 12148 noćenja, dok je prošle godine u tom vremenskom razdoblju broj noćenja bio 9 917.

Broj dolazaka u istom vremenskom razdoblju ove godine je 3219, od čega su njih 1244 ostvarili strani gosti, a domaći 1975. Prošle godine bilo je 2993 dolazaka. U 2023. godini ostvareni su i najbolji rezultati u povijesti postojanja Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, kada je ostvareno više od 11 tisuća dolazaka i više od 33 tisuće noćenja, što je u odnosu na 2022. godinu povećanje za 33% u dolascima i 25% u noćenjima kada su ostvarena 7354 dolaska i 24.535 noćenja, kaže direktorica Kelek.

Ističe i da je Javni poziv za potpore u turizmu u jednakom omjeru financiran iz proračuna Grada Bjelovara i Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, s naglaskom da je Turistička zajednica na Javnom natječaju za projekte udruženih turističkih zajednica ostvarila potporu u iznosu od 84.475,00 eura za Razvoj i unapređenje turističkih proizvoda. Dio sredstava je, ističe, namijenjen upravo za ovaj Javni poziv, a ostatak će biti utrošen na nastavak razvoja cikloturističke infrastrukture, certificiranje i brendiranje kuća za odmor.

Naglašeno je i kako je Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar, prema odluci Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, dobila ukupno 130 tisuća eura za svoje projekte u razvoju turizma. Uz već spomenut iznos, koji će se iskoristiti za financiranje Javnog poziva, treću je godinu zaredom dobiven novac i za manifestaciju Terezijana i to 30 tisuća eura, kao i potpora za projekt Bilo Bilogore, Bilo Hrvatske u iznosu od 15 tisuća eura.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content