Sudionici Comenius Bilateralnog školskog partnerstva posjetili Gradsku upravu Grada Bjelovara

Sudionici Comenius Bilateralnog školskog partnerstva posjetili Gradsku upravu Grada Bjelovara, 12. svibnja 2014., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec u ponedjeljak je, 12. svibnja 2014. godine u velikoj vijećnici Grada Bjelovara primio pedesetak sudionika Comenius Bilateralnog školskog partnerstva, Gimnazije Bjelovar i škole Pantarijn iz nizozemskog grada Wageningena. Na prijemu su bile i zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević te ravnatelj Gimnazije Bjelovar Želimir Vujić.

Radi se o dvogodišnjem projektu dviju škola pod nazivom BIKE (Become Involved and Keep Environment – Postanite svjesni i čuvajte okoliš). Ovim projektom, uz poticanje učenika da koriste bicikl kao prijevozno sredstvo, promoviraju se i tradicijske baštine, a poseban je naglasak stavljen na učenje jezika – nizozemski, hrvatski i engleski. Inače, službeni jezik projekta je engleski. Projekt će biti realiziran kroz dvije školske godine (2013./2014. i 2014./2015.).

Bjelovarski Gimnazijalci su u drugom kvartalu prošle godine posjetili Wageningen, a sada su njihovi kolege u posjeti Bjelovaru.

Gradonačelnik Antun Korušec je nakon izraza dobrodošlice rekao da je Grad Bjelovar sudjelovao kao partner u svim projektima škola koje su to zatražile. Iako je Grad Bjelovar osnivač osnovnih škola, a Bjelovarsko-bilogorska županija srednjih škola, to nije bila prepreka da se Grad Bjelovar uključi i u projekt Comenius Bilateralnog školskog partnerstva. Grad Bjelovar nastoji biti grad otvoren za ljude i ideje. Razvijamo multikulturalnost i multietničnost – rekao je.

Prisutnima se kratko obratio i ravnatelj Gimnazije Bjelovar Želimir Vujić, zahvaljujući gradonačelniku i njegovim suradnicima na prijemu. Zahvalu i pozdrave uputio je i voditelj Willem Dragt u ime gostiju iz Nizozemske, koji je između ostaloga rekao: – Osjećamo se dijelom vaše zajednice zbog vaše srdačnosti i dobrodošlice. Vjerujem da je danas započelo naše dugo prijateljstvo.

Grad Bjelovar je prezentirala je Jasminka Zubić Kišantal iz Poslovnog parka Bjelovar – LORA d.o.o., a o biciklističkim rutama Grada Bjelovara govorio je Zvonimir Horn, viši stručni suradnik za prostorno planiranje. Učenici Gimnazije Bjelovar Lovro Čanić i Klara Pavić upitali su gradonačelnika Antuna Korušca kada će biti izgrađene biciklističke staze prema izrađenoj Studiji o biciklističkim rutama Grada Bjelovara.

Gradonačelnik Antun Korušec je tom prilikom rekao da Grad Bjelovar svake godine izgrađuje biciklističke rute na svom području. Do sada je izgrađeno 15,2 kilometara, što nije dovoljno i trebamo izgraditi još više biciklističkih staza. To je dugotrajan posao, a najzahtjevniji je onaj, promijeniti navike i način razmišljanja ljudi o korištenju bicikla umjesto automobila.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top