Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Svečano obilježen 29. rujna, Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja 2015.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara i dodjela javnih priznanja - Svečano obilježen 29. rujna, Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja 2015., Dom kulture u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Obilježavanje Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja 2015. godine započelo je 18. rujna 5. komedija festom i završava 7. listopada 2015. godine izložbom slika Milana Pavlovića „Bjelovarski poliptih“.

29. rujna, Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja započeo je polaganjem vijenaca ispred biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na spomeniku pored Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske, u spomen na civilne žrtve na bjelovarskoj katedrali te u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

Kao svake godine do sada, sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Bjelovara bila je vrlo svečana. Pohodili su je mnogi uzvanici, među kojima su bili i: Vanja Posavac, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora koja je i otvorila svečanu sjednicu kao predsjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara, Dragica Zgrebec, potpredsjednica Hrvatskog sabora, Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, saborski zastupnici: Silvano Hrelja, Vedran Babić, Zlatko Tušak, Vladimir Bilek, msgr. Stjepan Ptiček, generalni vikar, izaslanik biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije, Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, počasni građani Grada Bjelovara Stjepan Budinski, Mile Ćuk i Vladimir Strugar, Mladen Markač, general pukovnik u mirovini, predstavnici sudbene vlasti, vojske, policije te mnogi drugi gosti.

Svečanoj sjednici nazočili su i roditelji, udovice, djeca, obitelj poginulih branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon čitanja imena poginulih branitelja bjelovarskog kraja koju su izgubili život ratujući na svim crtama bojišnice, svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Gradskog vijeća Vanja Posavac. Ona je u svom govoru, između ostaloga, rekla da čuvamo uspomenu na njih jer su oni svoj život dali da se ratna razaranje više nikada ne bi ponovila.

Obraćajući se na svečanoj sjednici gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec izrazio je svoje poštovanje svim braniteljima, posebno poginulima, zatočenima i nestalima te njihovim obiteljima. Gradonačelnik Antun Korušec se tada osvrnuo na završene projekte u ovih godinu dana, projekte koji su trenutno u realizaciji te je spomenuo one projekte koji su u planu.

Skupu se obratio i Željko Paun, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara, Stjepan Ptiček, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš i Dragica Zgrebec, potpredsjednica Hrvatskog sabora.

Svečana sjednica Gradskog vijeća prigoda je za svečanu dodjelu javnih priznanja Grada Bjelovara. Naime, Gradsko vijeće je na svojoj 14. sjednici održanoj 10. rujna 2015. godine donijelo Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Bjelovara.

Vanja Posavac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara, Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara, Lidija Novosel, zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara i Jasna Višnjević, zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara nagrađenima su uručili javna priznanja.

Zlatna plaketa “Grb Grada Bjelovara” dodijeljena je Trgovačkom društvu DATA LINK d.o.o. za izuzetne uspjehe na području gospodarstva.

Zlatna plaketa “Grb Grada Bjelovara” dodijeljena je mr.sc. Nataši Ljubić Klemše za izuzetne uspjehe na području znanosti.

Zlatna plaketa “Grb Grada Bjelovara” dodijeljena je Slobodanki Martan, nastavnici iz Bjelovara za izuzetne uspjehe na području odgoja i obrazovanja.

Zlatna plaketa “Grb Grada Bjelovara” dodijeljena je Zlatku Strčiću, prof. iz Bjelovara za izuzetne uspjehe na području kulture i umjetnosti.

Zlatna plaketa “Grb Grada Bjelovara” dodijeljena je Željku Dragaševiću iz Bjelovara za izuzetan doprinos u Domovinskom ratu.

Zlatna plaketa “Grb Grada Bjelovara” dodijeljena je Zlatku Barili, ing. iz Bjelovara za izuzetne uspjehe na području društveno korisnog rada.

Zlatna plaketa „Grb Grada Bjelovara“ dodijeljena je Ines Tićak, učiteljici iz Bjelovara za izuzetne uspjehe na području tehničke kulture.

Pečat Grada Bjelovara dodijeljen je Udruzi za promicanje kulture DOKUart Bjelovar za značajan doprinos na području kulture i umjetnosti.

Pečat Grada Bjelovara dodijeljen je Daliboru Bartoliću iz Bjelovara, za značajan doprinos na području gospodarstva.

Pečat Grada Bjelovara dodijeljen je Aniti Vegh, dipl. učiteljici iz Bjelovara za značajan doprinos na području odgoja i obrazovanja.

Pečat Grada Bjelovara dodijeljen je Darku Kenigu iz Nevinca za značajan doprinos Domovinskom ratu.

Pečat Grada Bjelovara dodijeljen je Branku Vidoviću, pedagogu tehničke kulture i fizike iz Bjelovara, za značajan doprinos na području tehničke kulture.

Odlukom gradonačelnika Grada Bjelovara, Grad Bjelovar posebnu javnu zahvalu na svečanoj sjednici uputio je:

  • Zdenku Posariću iz Bjelovara, za ukupan doprinos promoviranju Domovinskog rata na području Grada Bjelovara i Republike Hrvatske.
  • Milijanu Bojanoviću, dipl. učitelju iz Bjelovara, za postignute uspjehe na području odgoja i obrazovanja, posebno za sudjelovanje na republičkim smotrama učeničkih zadruga.

U kulturno-umjetničkom programu, svečanost su upotpunili Martina Đurđević, studentica Muzičke akademije u Zagrebu uz klavirsku pratnju profesora Vedrana Milića i Vokalni ansambl Sv. Matej Policijske uprave Bjelovarsko – bilogorske.

U popodnevnim satima, u spomen na sve hrvatske branitelje, posebno poginule i nestle, održan je Mimohod pobjednika na Barutanu.

Prije polaska mimohoda za Barutanu, prisutnima se obratio predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata BBŽ Stipe Šola i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Tomislav Pavičić. Mimohodu su se pridružili, uz predstavnike Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije i izaslanica ministra branitelja Ljiljana Pirc, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Roditelji, udovice, djeca, obitelj poginulih branitelja, udruge branitelja te izaslanstva, nakon odavanja počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja, zajedno su bili na koncelebriranoj misi koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

U večernjim satima na gradskom Korzu održan je odličan koncert Prljavog kazališta, na zadovoljstvo mnogih.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content