Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja 2019.

Mnogim događanjima dostojno je obilježen Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja. Organizirane su izložbe, promocija knjige, sportska natjecanja, koncert…, a u središtu grada, više od 40 izlagača na štandovima i kućicama izlagali su svoje proizvode. Središnji dijelovi proslave obilježeni su tijekom dva dana, 29. rujna, tradicionalnim  Mimohodom pobjednika – Barutana ’91. i 30. rujna, svečanom sjednicom Gradskog vijeća.

 

Uoči polaska Mimohoda pobjednika na Barutanu, u središnjem gradskom parku položeni su vijenci pokraj spomenika poginulim braniteljima te poginulim civilnim žrtvama pokraj katedrale. Neposredno prije polaska Mimohoda prisutnima se obratio izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Nakon komemoracije poginulim braniteljima na Barutani, služena je i koncelebrirana sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

 

Na početku svečane sjednice Gradskog vijeća obratili su se domaćini, predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović i gradonačelnik Dario Hrebak. Oni su u svojim govorima naglasili važnu ulogu branitelja našega grada, a posebice onih koji su svoj život položili u njegovu obranu kao i obranu cijele domovine.

 

Gradonačelnik Dario Hrebak detaljnije se osvrnuo u svom govoru na postignuća, među ostalima, i na stvaranje pozitivne poduzetničke klime, zahvaljujući dobrim i raznovrsnim mjerama Grada, uspješno povlačenje novca iz europskih i nacionalnih fondova te digitalizaciju i transparentnost Gradske uprave.

 

Na svečanoj sjednici obratio se i izaslanik Predsjednice Republike, general-pukovnik u mirovini Mladen Markač koji je u toj prilici bjelovarskim braniteljima Nenadu Šejiću i Tomislavu Jurkoviću uručio odlikovanja Predsjednice, Red hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

 

Obratila se i izaslanica predsjednika Vlade, ujedno i ministrica poljoprivrede, Marija Vučković te  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Miro Totgergeli. Govorili su i izaslanik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, državni tajnik Velimir Žunac te župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Ispred braniteljskih udruga govorio je Stipe Šola, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

Sjednici su nazočili i mnogi drugi uzvanici među kojima i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane, brigadir Marijan Cikuš, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije u Bjelovaru, Dinko Tandara, izaslanik i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, izaslanik ministra uprave, državni tajnik Darko Nekić, pomoćnik ministra uprave Mladen Nakić te izaslanik bjelovarsko-križevačkog biskupa Damir Vrabec, kancelar. U Bjelovar su tom prilikom došli i saborski zastupnici Darinko Kosor, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, Branko Hrg, Željko Lacković i Anka Mrak-Taritaš.

 

Svečana sjednica je prigoda da se nagrađenima uruče javna priznanja Grada Bjelovara. Ove godine nagrađeni su:

 

 • Zlatna plaketa «Grb Grada Bjelovara» dodijeljena je trgovačkom društvu Prima Commerce d.o.o. Bjelovar, za izuzetne uspjehe na području gospodarstva.

 

 • Zlatna plaketa «Grb Grada Bjelovara» dodijeljena je Valeriji Turk-Presečki, dipl. povjesničarki iz Bjelovara, za izuzetne uspjehe na području znanosti.

 

 • Zlatna plaketa «Grb Grada Bjelovara» dodijeljena je Vjeruški Štivić, odgajateljici predškolske djece i magistri knjižničarstva iz Bjelovara, za izuzetne uspjehe na području odgoja i obrazovanja.

 

 • Zlatna plaketa «Grb Grada Bjelovara» dodijeljena je Marinku Iličiću, dipl. politologu i višem knjižničaru iz Bjelovara, za izuzetne uspjehe na području kulture.

 

 • Zlatna plaketa «Grb Grada Bjelovara» dodijeljena je Petru Rajiću iz Bjelovara, za izuzetan doprinos u Domovinskom ratu.

 

 • Zlatna plaketa «Grb Grada Bjelovara» dodijeljena je Atletskom klubu „Bjelovar“, za izuzetne uspjehe na području sporta.

 

 • Pečat Grada Bjelovara dodijeljen je Predragu Vugliću iz Bjelovara, za značajan doprinos u Domovinskom ratu.

 

 • Pečat Grada Bjelovara dodijeljen je Krešimiru Večeku iz Bjelovara, za značajan doprinos na području kulture.

 

 • Pečat Grada Bjelovara dodijeljen je Društvu Naša djeca Bjelovar, za značajan doprinos na području odgoja i obrazovanja i promicanja dječjih prava.

 

 • Pečat Grada Bjelovara dodijeljen je Tomislavu Vrapcu, prof. violine iz Bjelovara, za značajan doprinos na području humanitarnog rada.

 

 • Pečat Grada Bjelovara dodijeljen je Društvu esperantista Bjelovara, za značajan doprinos na području kulture.

 

Javne zahvale Gradonačelnika uručene su: Danijelu Tomašincu, Tihomiru Vondri, Dubravku Kovačeviću, Hard – Juri d.o.o., Erste Banci, Sportsko ribolovnom društvu Česma Bjelovar, Želimiru Bertiću te tvrtkama Serengeti d.o.o., Axess Cro d.o.o., Altus IT d.o.o. i Kronospan Cro d.o.o.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top