Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dani češke kulture u Bjelovaru

Tjedan dana, od 22. do 28. svibnja 2016., trajali su 14. Dani češke kulture u Bjelovaru. Zadnji dan manifestacije održana je već tradicionalna svečana povorka članova Češke obeci, koji su u tradicionalnim češkim narodnim nošnjama prošetali ulicama Bjelovara. Uz to, u središtu grada je održana i izložba starina, rukotvorina, podjela čeških specijaliteta i kulturno – umjetnički program.

U večernjim satima, 28. svibnja 2016., u Domu kulture održan je i svečani koncert. Uz Češku obec iz Bjelovara, nastupila je i Češka beseda iz Velikih i Malih Zdenaca, Češka beseda iz Siska te HKUD Graničar iz Čazme.

Danima češke kulture u Bjelovaru prikazan je samo mali dio izvornih običaja te hrvatske nacionalne manjine, koja je u Bjelovaru i najaktivnija.

Na završnom koncertu prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika, Lidija Novosel, koja je istaknula da češka nacionalna manjina u razvoju Bjelovara sudjeluje od svog doseljenja u 19.stoljeću te da je važan dio života u gradu.

Predsjednica Češke obeci Bjelovar, Miruška Lončar, zahvalila je Gradu Bjelovaru na podršci i pokroviteljstvu za održavanje manifestacije te je naglasila kako su 14. Dani češke kulture posvećeni Bjelovaru za njegov 260. rođendan.

 

Tekst: Kristina Turković

Foto: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content