Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Najavljeni Dani meda 2016. u Bjelovaru

Na konferenciji za novinare najavljeni Dani meda 2016., pod nazivom “Pčelari Gradu Bjelovaru“, 22. rujna 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

U sklopu programa za Dan Grada, Dan bjelovarskih branitelja te 260. rođendan Bjelovara, odvijat će se i Dani meda pod nazivom “Pčelari Gradu Bjelovaru“.

Dani meda, pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara, održat će se 9. put zaredom, od 30. rujna do 1. listopada 2016., i to u središtu Bjelovara, u parku oko paviljona. O tome su u četvrtak, 22. rujna 2016., na konferenciji za novinare, javnost obavijestili zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević te predsjednik Pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar Milan Jantolek, a prisustvovali su i gradonačelnik Antun Korušec i zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

Teški su dani za pčelare, no naša udruga nastavlja s radom i organizacijom Dana meda, gdje će desetak vrsnih pčelara omogućiti posjetiteljima razgledanje, degustaciju meda te prigodnu kupovinu pčelinjih, slatkih i zdravih proizvoda. Cilj manifestacije je upoznati posjetitelje s našim proizvodima, ukazati na bitnost očuvanja prirodnog okoliša, poticanje građana na upotrebu pčelinjih proizvoda, okupljanje i obrazovanje djece i odraslih o važnosti pčele u eko-sustavu i dobrobiti konzumacije pčelinjih proizvoda na naše zdravlje. Nažalost, u posljednje se vrijeme u prodaji nudi i med upitne kvalitete i različite patvorine pod tim nazivom, koje građani teško mogu prepoznati pa ih zato i pozivamo da dođu i kušaju pravi domaći med, rekao je predsjednik Pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar Milan Jantolek.

Manifestacija počinje u petak, 30. rujna, u parku pokraj paviljona u 9 sati, a završava u 17 sati. Istodobno, od 8 do 14 sati u Visokoj tehničkoj školi održavat će se predavanja za osnovne škole, a za pčelare su organizirana u velikoj vijećnici Grada Bjelovar od 16 do 18 i 30 sati. U subotu, 1. listopada, početak manifestacije pokraj paviljona je ponovno u 9 sati i trajat će do 16 sati.

Poticati upotrebu pčelinjih proizvoda i očuvati prirodni okoliš treba nam svima biti cilj, kao što je to našoj Pčelarskoj udruzi, jer med i proizvodi od meda, su zdravi i za stare i mlade. Grad Bjelovar, u okviru svojih mogućnosti, podržava rad udruge i to na više načina. Udruga je dobila na korištenje subvencionirani prostor za rad, koji koristi s Udrugom gluhih i Udrugom političkih zatvorenika, u Centru udruga u Masarykovoj 8. Grad Bjelovar već godinama promovira proizvodnju i prodaju meda na svom štand za vrijeme sajamskih manifestacija. Ove godine, Grad Bjelovar je, nakon javnog poziva, Odlukom o odobravanju i raspoređivanju financijskih sredstava programima ili projektima udruga iz područja gospodarstva za 2016. godinu, udruzi „Bilogora“ Bjelovar dodijelio 6.950,00 kuna za manifestaciju 9. Dani meda „Pčelari Gradu Bjelovaru“. Po prvi put je ove godine raspisan i „Javni poziv za dodjelu korištenja poticajnih financijskih sredstava za sufinanciranje dijela troškova prihrane pčela, pčelarima sa područja Grada Bjelovara“. Pčelarima se omogućuje sufinanciranje dijela troškova prihrane pčela. Subvencija je namijenjena za sufinanciranje do 5 kilograma šećera ili šećernih pogača po pčelinjoj zajednici, maksimalno do 400,00 kuna po zahtjevu. Planirana sredstva za ove namjene u 2016. godini iznose 20.000,00 kuna. Do 15. rujna 2016. zaprimljeno je devet zahtjeva za dodjelu subvencije. Javni poziv otvoren je do 30. rujna, odnosno do iskorištenja sredstava te i ovom prilikom pozivam pčelare koji se još planiraju javiti da podnesu zahtjev, objasnila je zamjenica Višnjević.

Udruga pčelara „Bilogora“ Bjelovar ima 156 članova koji imaju oko 12.000 košnica.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content