Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar darovao traktorske kosilice sportskim klubovima

Grad Bjelovar darovao traktorske kosilice sportskim klubovima, 25. travnja 2016., igralište NK Zvijerci FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Sportski klubovi na području Bjelovara iskazali su potrebu za novim kosilicama koje su im neophodne za održavanje terena i nesmetano održavanje treninga njihovih članova. Riječ je o tri nogometna kluba – NK Zvijerci, NK Croatia Klokočevac te NK Galovac, kojima je Grad Bjelovar darovao nove traktorske kosilice. Na uručenju novih strojeva, na igralištu NK Zvijerci u ponedjeljak, 25. travnja 2016., prisustvovali su bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, njegove zamjenice Lidija Novosel i Jasna Višnjević, predsjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara Vanja Posavac te predstavnici nogometnih klubova koji su darivani.

Za tri traktorske kosilice Grad Bjelovar je izdvojio 36 tisuća i 500 kuna, a uz to kupljen je i trimer za NK Brezovac u vrijednosti od 2 tisuće i 100 kuna, obavijestio je tom prilikom novinare bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec. Istaknuo je kako se nada da će sportskim klubovima nove kosilice osigurati brže i učinkovitije održavanje sportskih terena na kojima će njihovi članovi trenirati. Dodao je da je to tek malo ulaganje u razvoj sporta u gradu s obzirom, koliko Grad Bjelovar inače izdvaja. U proračunu Grada za sport je predviđeno 6 milijuna i 300 tisuća kuna što iznosi 5,5% od ukupnog proračuna, rekao je. Napomenuo je da je zahtjev Hrvatskog olimpijskog odbora da jedinice lokalne samouprave za sport izdvajaju 5% od svog izvornog proračuna, a Grad Bjelovar izdvaja čak 8% što nikako nije za zanemariti.

Da će im darovani strojevi pomoći u poslu, složili su se i predstavnici nogometnih klubova. Davor Somljačan, predsjednik NK Zvijerci, Željko Hunjet, predsjednik NK Galovac te Mihael Benkus, trener NK Croatia Klokočevac istaknuli su zadovoljstvo kosilicama jer je dosadašnje održavanje terena bilo dugotrajno i naporno sa strojevima starim i više od 15 godina, a nerijetko su kosili i običnim ručnim kosilicama.

Gradonačelnik Korušec priliku je iskoristio i da prisutne detaljnije upozna s gradskim ulaganjima u bjelovarski sport. Ističe kako je u proračunu Grada za kapitalna ulaganja u sportu predviđeno 40 tisuća kuna, a jednak iznos je osiguran i za hitne intervencije i investicijsko održavanje na sportskim objektima. Za financiranje pak natjecateljskog dijela osigurano je gotovo milijun i 800 tisuća kuna, dodaje. Nastavlja i kako su prioritetne sportske udruge i udruge od posebnog interesa za grad oslobođene plaćanja režijskih troškova, troškova najamnine i troškova natjecanja. Samo za troškove plaćanja režija za sportske objekte Grad plaća oko milijun i 400 tisuća kuna, napominje gradonačelnik.

Kaže i kako javnost ne zna koliko je zapravo velik novac koji Grad izdvaja za bjelovarski sport te da je vrlo teško te iznose, koji se proteklih godina nisu mijenjali, i osigurati. Cilj ulaganja je, smatra, da djeca imaju priliku baviti se sportom u našem gradu, da ih se makne iz kafića te da stasaju u odrasle, samostalne i psihofizički zdrave osobe. Mnogi ne znaju, objašnjava gradonačelnik Korušec, da je Državna revizija Gradu Bjelovaru zabranila donošenje odluke o tome koje će sportske udruga dobiti koji iznos novca kada je natjecateljski dio u pitanju. Time se, naglašava, sve prebacuje na Sportsku zajednicu Grada Bjelovara koja ima određene kriterije prema kojima raspoređuje iznos novca. Sportska zajednica Grada Bjelovara, također, besplatno radi knjigovodstvene poslove za 19 sportskih udruga što je značajan doprinos sportu u gradu.

U Bjelovaru postoji 60-ak sportskih udruga te oko 2 tisuće i 500 aktivnih sportaša svih uzrasta. Postoje i tri sportska saveza: Sportska zajednica Grada Bjelovara, Sportski savez osoba s invaliditetom i Sportski savez gluhih Grada Bjelovara.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content