Počinju radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Bjelovar

Kroz par dana počinju radovi na energetskoj obnovi matične zgrade Dječjega vrtića Bjelovar na Trgu A. G. Matoša. O tome je u četvrtak, 12. srpnja 2018., na uvodnoj konferenciji, novinare obavijestio gradonačelnik Dario Hrebak zajedno sa svojim suradnicima, ravnateljicom vrtića Annom Lauš i predstavnicima izvođača radova.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta je 3.156.740,65 kuna, od čega je 1.495.209,86 kuna odobrio Europski fond za regionalni razvoj. Uz to, Grad će dobiti i dodatnih milijun kuna jer je gradski dio sufinanciranja prijavljen Fondu za sufinanciranje europskih projekata. Stoga će cijeli projekt Grad stajati tek oko 700 tisuća kuna.

Projektom se želi pridonijeti smanjenju potrošnje energije te povećanju korištenja obnovljivih izvora energije u zgradi. Radovi obuhvaćeni projektom odnose se na toplinsku izolaciju vanjskih zidova, toplinsku izolaciju ravnog krova, zamjenu stolarije, ugradnju solarnih kolektora, ugradnju termostatskih radijatorskih ventila, izmjenu postojećeg plinskog kotla novim kondenzacijskim kotlom, izolaciju stropa te zamjenu čitave unutarnje rasvjete.

Očekuje se da će ti radovi rezultirati smanjenjem potrošnje toplinske energije na godišnjoj razini za 51,20% u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe određenih mjera i korištenja obnovljivih izvora energije.

  • To je izvrsna prilika da sve ovakve objekte na području grada obnavljamo. Mi smo krenuli u jednu veliku energetsku obnovu svih bitnijih zgrada u u vlasništvu Grada Bjelovara, naravno da su nam tu prvi vrtići i škole. Osim što smanjujemo troškove, automatski energetskom obnovom osvježavamo zgradu, činimo je ljepšom, povećavamo standard za djecu koja tu borave. Jako mi je drago da prvi put, otkako sam gradonačelnik vidim tu jednu slogu među bjelovarskim poduzetnicima. Naime, izvođači koji su dobili na javnom natječaju ovaj posao su tri bjelovarske firme koje su se ujedinile – Demaring, Vidik i Mas montaža. Važno je da se bjelovarski poduzetnici odazivaju, istaknuo je gradonačelnik na konferenciji.

Dodao je i kako ga veseli vijest da je Bjelovar prema najnovijim podacima Ministarstva financija, s obzirom na iskorištenost europskih sredstava u 2017. godini, s 50. mjesta, skočio među prvih 8. mjesta među gradovima u Hrvatskoj. U 2018. očekuje i bolje rezultate jer je prijavljeno puno više projekata i radi se punom parom.

  • U 2017. povukli smo 38 milijuna kuna koje će se u gradsku blagajnu sliti tijekom 2017. 2018 i 2019., a projekti su vrijedni 43 milijuna kuna. Trenutačno, krenuli smo i s javnom nabavom za nove energetske obnove, za koje nam je odobreno sufinanciranje, a kojima dižemo standard u obrazovanju – škole u Gudovcu, Ždralovima, Cigleni, Korenovu, Novim Plavnicama i jaslice u Radničkom naselju. Nadamo se i puno očekujemo od projekta popodnevne smjene u vrtićima putem kojega ćemo obnavljati i interijer u vrtićima. Nadam se da će nam taj projekt proći. I ono što mogu najaviti je energetska obnova nekih 15-ak objekata za što ćemo projekte prijaviti, a za koje je praktički projektna dokumentacija već pripremljena – kaže gradonačelnik Hrebak te napominje kako je odobren i jedan projekt iz nacionalnog fonda vrijedan milijun kuna kojim će se izgraditi senzorna soba i igralište u dječjem vrtiću.
Back to top