Druga osnovna škola Bjelovar uvela nove tehnologije

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak sa svojom zamjenicom za društvene djelatnosti Valnom Bastijančić Erjavec posjetio Drugu osnovnu školu Bjelovar koja je ušla u pilot projekt e-Škole, 13. rujna 2017. FOTO:Kristina Turković Lovrić www.bjelovar.hr

Od 700 škola koje su se prijavile, Druga osnovna škola Bjelovar ušla je u pilot projekt e-Škole među 151 školom. Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet. Mjerodavno tijelo koje je nadležno CARNetu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja kojemu je nadležna Vlada RH. Škola je tako dobila učionice opremljene sustavom CMS, koji obuhvaća dvije pametne ploče i trideset tableta za učenike, prvenstveno za rad u STEM, ali i ostalim predmetima, prema interesu i potrebama učitelja i učenika.

Tim je povodom u srijedu, 13. rujna 2017., gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak sa svojom zamjenicom za društvene djelatnosti Valnom Bastijančić Erjavec posjetio Drugu osnovnu te se na satu matematike uvjerio u bolji nastavni proces, s kojim je škola krenula u novoj školskoj godini. Učiteljica Milka Fofonjka predstavila je rad s pametnom pločom i tabletima koji su s njom povezani te je istaknula kako je nastava na taj način puno učinkovitija jer u svakom trenutku može vidjeti što učenici rade i koliko sudjeluju u rješavanju zadataka.

Grad Bjelovar želi biti pametan grad. Ovo je jedan od koraka ka tome, a postigli smo i da se u Područnu školu Ždralovi uvede bežični Internet. Moramo biti ponosni što imamo ovakve škole jer su one i pokazatelji kakvi su gradovi. U budućnosti ćemo se posvetiti podizanju kvalitete u svih pet bjelovarskih osnovnih škola, kako bi učenici bili zadovoljni i kako bi se obrazovanje podignulo na jednu višu razinu. Ova škola će sljedeće godine zaživjeti i u novom ruhu jer smo dobili potvrdu da je odobren projekt energetske obnove škole. Riječ je o projekt vrijednom oko četiri milijuna kuna, a koji će se sufinancirati putem mjerodavnoga ministarstva i fondova Europske unije s 1.853.271,78 kuna – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Grad Bjelovar osigurao je 60.000 kuna za potrebe nabave opreme za 2. osnovnu školu za prelazak na e-Dnevnik, kao i dio potrebnih sredstava za izgradnju internetske mreže u PŠ Ždralovi, a putem EU projekta dobiveni su tableti za sve učitelje koji rade u matičnoj školi. Projekt je osigurao i poboljšanje mrežne infrastrukture u matičnoj školi, dok je Grad Bjelovar prije godinu dana uveo i bežičnu mrežu i za Područnu školu Centar.

U sklopu obilaska gradski su čelnici razgovarali i s učiteljima kojima su poručili da budu vrijedni i kreativni i dalje te da se nadaju projektima koji bi u partnerstvu s Gradom mogli biti prijavljeni na europske fondove. Također, obišli su i školsku kuhinju te obećali pomoć u njezinom osuvremenjivanju.

Tekst i fotografije: Kristina Turković Lovrić

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content