Makedonski ministar za dijasporu želi suradnju s Gradom Bjelovarom

Makedonski ministar za dijasporu Edmond Ademi sa suradnicima posjetio je Grad Bjelovar gdje se sastao s gradonačelnikom Darijom Hrebakom, zamjenicom gradonačelnika Valnom Bastijančić Erjavec te predstavnicima Obrtničke komore, Udruženja obrtnika, Hrvatske gospodarske komore te tvrtke Koestlin. Nakon sastanka gosti iz Makedonije s gradskim su se čelnicima uputili ka Koestlinu. 11. rujna 2017. FOTO: Kristina Turković Lovrić i Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Makedonski ministar za dijasporu Edmond Ademi sa suradnicima posjetio je Grad Bjelovar gdje se sastao s gradonačelnikom Darijom Hrebakom, zamjenicom gradonačelnika Valnom Bastijančić Erjavec te predstavnicima Obrtničke komore, Udruženja obrtnika, Hrvatske gospodarske komore te tvrtke Koestlin. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje, posebice na polju gospodarstva.

Grad Bjelovar je multikulturalan grad, imamo jako puno nacionalnih manjina, a među njima i makedonsku, odnosno albansku. Ponosni smo na to jer to tretiramo kao neprocjenjiv doprinos zajednici. Nadamo se da postoji potencijal da nađemo neke sličnosti s gradovima u Makedoniji i krenemo putem zajedničke suradnje – istaknuo je gradonačelnik Hrebak te je izrazio zadovoljstvo što je ministar Ademi odabrao upravo Bjelovar za svoj protokolarni posjet u sklopu kojega ga je upoznao sa značajkama Bjelovara, njegovim mogućnostima i smjera kojim ide Gradska uprava.

Makedonski ministar za dijasporu Ademi objasnio je kako nije slučajno stigao u Hrvatsku u kojoj je prvi put kao ministar. Rekao je kako razloga za posjet ima više, a među ostalim i taj što je Hrvatska ima vrlo dobro organiziranu i funkcionalnu dijasporu u smislu suradnje između državnih institucija i dijaspore te smatra da se nijedna država u regiji ne brine tako dobro o svojim nacionalnim manjinama kao Hrvatska.

Razlog je i taj što u vašoj zemlji živi puno Makedonaca, a posebno mi je drago što Hrvatsku i Makedoniju veže puno sličnosti. Ekonomska suradnja i stabilnost je vrlo važan segment tog prijateljstva. Danas sam ovdje da razgovaram s vašim poduzetnicima da vidim što još Hrvatska može ponuditi Makedoniji, ali i obrnuto. Zahvaljujući današnjem susretu, idemo u mjeru da Grad Bjelovar postane grad-prijatelj s jednim makedonskim gradom – rekao je Edmond Ademi.

Nakon sastanka u Gradu Bjelovaru, gosti iz Makedonije s gradskim su se čelnicima uputili ka Koestlinu – jednoj od najuspješnijih bjelovarskih tvrtki. Tamo su se upoznali s poviješću tvrtke, kao i njihovom proizvodnjom.

Tekst: Kristina Turković Lovrić
Fotografije: Kristina Turković Lovrić, Dubravka Dragičević i Koestlin d.d.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content