Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održan Energetski dan u Gradu Bjelovaru

Održan Energetski dan u Gradu Bjelovaru, 9. lipnja 2015., FOTO: Tehnološki park Bjelovar d.o.o. i Grad Bjelovar

U organizaciji Tehnološkog parka Bjelovar d.o.o., Grada Bjelovara i Visoke tehničke škole u Bjelovaru, 09. lipnja 2015. održan je ENERGETSKI DAN U GRADU BJELOVARU ZA 2015. GODINU na temu obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Na konferenciji je sudjelovalo 30-ak predstavnika iz redova poduzetnika, jedinica lokalne samouprave i drugih institucija od javnog značaja.

U ime Grada Bjelovara prisutne je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora Ivica Markovinović, dipl.ing. geologije koji je rekao da je Grad Bjelovar uključen u Sporazum gradonačelnika, kojim je preuzeo obvezu realiziranja projekata vezanih za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Na području grada je trenutno u realizaciji nekoliko takvih projekata. Kao pilot projekt, Grad Bjelovar je 2012. godine započeo program poticanja mjera energetske učinkovitosti u kućanstvima, uz sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je pokrenuo projekt „Poticanja uređenja fasada i zamjene građevne stolarije na području grada Bjelovara“.

Ove godine odobren nam je veći projekt modernizacije javne rasvjete od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Ukupna investicija je oko milijun kuna. Osim ovih projekata postoji nekoliko velikih privatnih investicija vezanih za obnovljive izvore energije, završava se jedna elektrana na biomasu, a prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj se priprema za izgradnju. Testiraju se bušotine u Cigleni i očekuje se narednih dva do tri mjeseca završetak ispitivanja i početak gradnje elektrane od deset megavata.

Nakon otvaranja Darko Crha, direktor tvrtke Data link d.o.o. iz Bjelovara prezentirao je tehnologiju istraživanja i razvoja LED tehnologije razvijene u istoimenoj tvrtki te u udruženom konzorciju nekoliko tvrtki u kojima se razvio ovaj novi hrvatski proizvod.

U drugom dijelu Željko Roksandić, dipl.ing.el. viši stručni suradnik za energetiku Grada Bjelovara predstavio je realizirane projekte sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća: projekt Poticanja uređenja fasada i zamjene građevne stolarije na području grada Bjelovara i projekt Poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području grada Bjelovara. Predstavio je program energetske obnove obiteljskih kuća za 2015. godinu prema kojemu se građani za poticaje prijavljuju izravno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U zadnjem dijelu održao je predavanje direktor Tehnološkog parka Bjelovar d.o.o., dr.sc. Igor Petrović o mogućnostima korištenja otočnih i mrežnih fotonaponskih sustava.

Također u sklopu energetskog dana program se nastavio iza podneva u parku s južne strane paviljona gdje je bila izložena Fotonaponska prototipna mjerna stanica sa upravljanjem usmjerenja koju je prezentirao direktor Tehnološkog parka Bjelovar d.o.o. dr.sc. Igor Petrović.

TESKT: Grad Bjelovar
FOTO: Grad Bjelovar, Tehnološki park Bjelovar d.o.o.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content