Odana počast hrvatskim žrtvama pogubljenim u poraću 1945. godine u šumi Lug u Bjelovaru

Odana počast hrvatskim žrtvama pogubljenim u poraću 1945. godine u šumi Lug u Bjelovaru, 12. lipnja 2015. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Sedamdeset godina je prošlo od masakra u šumi Lug u Bjelovaru gdje je mučki ubijeno 293 Hrvata. U poraću 1945. godine ti ljudi ubijeni su bez suđenja, a ubojstva su prešućivana sve godine bivšeg režima. O njima se nije smjelo govoriti. Šutnja je trajala do 1992. godine kada su otkrivene prve grobne jame. U sedam jama otkriveno je i izvađeno 228 kostura. Naknadno su otkrivene još tri jame sa 65 kostura.

U spomen žrtvama jugokomunističkog režima u petak je, 12. lipnja 2015. godine održana komemoracija kod spomenika u Lugu u organizaciji Odbora za obilježavanje spomena prešućivanim hrvatskim žrtvama II. svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je održana koncelebrirana sveta misa koju je predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

Počast su odali, uz rodbinu ubijenih, i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Bruna Esih, koja se i obratila skupu. Govorili su i Đurđica Ištef Benšić, zamjenica župana bjelovarsko-bilogorskog, Anita Blažeković, predsjednica Matice hrvatske Bjelovar te predsjednik Udruge Hrvatski domobran Nikola Matičić te Zvonimir Šeparović.

Skupu se obratila u ime Grada Bjelovara i zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel. Ona je između ostaloga rekla: – Većina nas, koji smo ovdje, imamo nekoga svog koji je iz tko zna kojih razloga smaknut bez suđenja,bez prava na obranu, na dostojanstven ispraćaj i pokop. Tako i ja danas stojim na mjestu pogibije pradjeda koji je odveden, ubijen u nekoj od ovih jama i pitam se, zašto se to moralo dogoditi njemu i svima koji su ovdje ubijeni?

Tom se prigodom zamjenica Lidija Novosel zahvalila svima, posebno Matici hrvatskoj Bjelovar, koja je uz velike napore, ali uvijek uz punu potporu Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, omogućila da se žrtve hrvatskog naroda ne zaborave. Vođeni idejom da se povijest ne zaboravi, izgrađen je spomenik u Lugu, a imena žrtava te tijek događanja zabilježeni su i u knjizi Jugoslavensko nasilje i prešućivane žrtve Drugoga svjetskoga rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Zamjenica Lidija Novosel je na kraju rekla: Prošlost ne možemo mijenjati, ali možemo nastojati biti ljudi, pokloniti se sjenama onih koji ovdje počivaju i uložiti sve svoje znanje, humanost i osjećaj za pravdu da čovječanstvo bude bolje i da ovakvih tužnih mjesta u budućnosti ne budu više nigdje i nikada.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top