Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Četvrti susret esperantista u Bjelovaru

Četvrti susret esperantista u Bjelovaru, 22. i 23. listopada 2016. FOTO: Ljiljana Balažin www.bjelovar.hr

„Esperantisti Bjelovara svome gradu“, naziv je susreta koji se četvrti put održao u organizaciji Društva esperantista Bjelovar. Više od 80 esperantista iz cijele Hrvatske, Slovenije, Vojvodine okupilo se 22. i 23. listopada 2016. kako bi razmijenili iskustva i promovirali esperanto kao međunarodni jezik kojim se svi mogu lakše sporazumjeti i uz njega naučiti lakše neke druge svjetske jezike.

Prvi dan susreta, Društvo esperantista Bjelovar svoje je goste povelo u obilazak grada i bilogorskoga kraja, a drugi dan, 23. listopada, u Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je izložba „Šačica svijeta“. Izloženi su predmeti iz Australije i Papua Nove Gvineje, mali dio ostavštine u darovnoj zbirci Tibora Sekelja, poznatog novinara, istraživača, pisca, pravnika i zaljubljenika u esperanto, koju je ostavio Gradskom muzeju Senta u Vojvodini.

Nakon izložbe održan je simpozij u čast upravo Tibora Sekelja s različitim predavanjima o njegovom životu i radu. Jedan od predavača bila je i kineska radijska novinarka Yu Jinchao, koja je govorili o boravku tog poznatog esperantista u Kini, a svemu je prisustvovala i njegova udovica Eržebet Sekelj. Tom prilikom predstavljena je i knjiga Tibora Sekelja, „Papuanski dnevnik“, prevedena na esperanto.
Održano je i natjecanje u recitiranju poezije na esperantu u 3 kategorije- osnovne škole, srednje škole i odrasli.

Na 4.susretima „Esperantisti Bjelovara svome gradu“ bili su prisutni i predstavnici Grada Bjelovara, gradonačelnik Antun Korušec koji se i obratio prigodnim riječima te njegova zamjenica Lidija Novosel.

Podsjetimo, Društvo esperantista Bjelovar ima oko 40 članova. Osnovao ga je Bjelovarčanin Fran Kolar Krom, koji je i preveo i u vlastitoj nakladi objavio Šenoino „Zlatarevo zlato“ na esperantu, a u povodu čije je stogodišnjice izdavanja 2011. g. održan Kongres u Bjelovaru.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Ljiljana Balažin

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content