Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar dodijelio novac za financiranje jednogodišnjih programa i projekata udruga

Potpisani su ugovori za financiranje jednogodišnjih programa i projekata udruga Grada Bjelovara za 2017. godinu. U srijedu, 12. travnja 2017., s predstavnicima 40 udruga potpisao ih je gradonačelnika Antun Korušec, uime Grada Bjelovara. Riječ je o udrugama iz tri područja: socijalno-zdravstvene potrebe, javne potrebe u kulturi i javne potrebe u školstvu, a koje su se javile na Javni poziv za financiranje te udovoljili svim uvjetima Poziva. Dodijeljeni iznosi kreću se od dvije do 75 tisuća kuna. Odobreno je ukupno 589 tisuća kuna za 40 programa.
 
Prije potpisivanja ugovora, predstavnicima udruga obratila se zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti Lidija Novosel te im je zahvalila što svojim programima obogaćuju život grada.
 
–       Obveza i zadaća Grada Bjelovara je osluškivati svoje građane, dati im podršku u stvaranju boljeg okruženja, ugodnijeg života u gradu. Upravo zato veliku pažnju pridajemo udrugama koje ovom gradu daju život – organiziraju različita događanja, priredbe, manifestacije, rade humanitarno, obrazuju ljude, nastoje im osigurati kvalitetniji život, pomoći im, ali i zabaviti ih. Ukratko, udruge imaju zadatak podržati ljudske vrijednosti te stvarati bolje uvjete života i rada. Zahvaljujemo vam što puno truda i volonterskog rada ulažete da biste poboljšali život građana te čuvate civilizacijske vrijednosti, svatko u svom području. Nedavno su potpisani i ugovori s predstavnicima osam udrugama za financiranje višegodišnjih programa i projekata u kulturi Grada Bjelovara za razdoblje od 2017. do 2020. godine, za što je Grad Bjelovar odobrio ukupno 803.000,00 kuna u ovoj godini, rekla je zamjenica Novosel.
 
Još su dva javna poziva za financiranje udruga na području društvenih djelatnosti koji traju do iskorištenja sredstava, istaknula je zamjenica gradonačelnika. Naime, unutar Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama za 2017. godinu planirano je 150.000,00 kuna. Tu je i Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu financijskih sredstava iz proračuna Grada Bjelovara za 2017. namijenjen ustanovama, samostalnim umjetnicima, umjetničkim organizacijama, pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost iz područja kulture i umjetnosti, pravnim i fizičkim osobama za potrebe zaštite i očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine. U tu je svrhu planirano 80.000,00 kuna.
 
Na konferenciji za novinare, istaknuto je i da nisu izostavljene ni udruge u gospodarstvu, Grad Bjelovar je za njih osigurao 150 tisuća kuna, koje planira dodijeliti putem dva Javna poziva ove godine. Javni poziv za sufinanciranje programa i projekata ugovorenih iz fondova EU i partnerstva za 2017. godinu vrijedan je 50 tisuća kuna, a financiranje se ostvaruje za rok od 12 mjeseci. Drugi javni poziv vrijedan je 100 tisuća kuna, a odnosi se na financiranje jednogodišnjih programa i projekata udruga iz područja gospodarstva Grada Bjelovara.
 
Uz taj način financiranja, iz gradskog se proračuna financiraju i mnoge druge udruge sukladno zakonom, poput Crvenog križa, za koji je ovogodišnja obveza isplatiti 457 tisuća kuna, Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara, unutar koje je 18 dobrovoljnih vatrogasnih društava, a za koju je izdvojeno 850 tisuća kuna. Tu je i oko 60 sportskih udruga unutar Sportske zajednice Grada Bjelovara, koju se financira s 6 milijuna i 300 tisuća kuna, Zajednica udruga u kulturi u kojoj je 14 udruga i za koju je osigurano 45 tisuća kuna te Zajednica tehničke kulture koja ima 9 udruga, a iz gradskoga proračuna dobiva 140 tisuća kuna.
Zbrojimo li sve, dolazimo do broja od više od 120 udruga te oko 9 i pol milijuna kuna koji se u tu svrhu izdvajaju iz proračuna Grada Bjelovara, a sve u cilju poboljšanja života na području Grada Bjelovara.
 
 
 
Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević
 
Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content