Dobra suradnja Grada Bjelovara s pčelarima

Dugogodišnja dobra suradnja Grada Bjelovara s Pčelarskom udrugom „Bilogora“ Bjelovar bila je povod konferenciji za novinare održanoj u utorak 6. veljače u maloj gradskoj vijećnici. Gradonačelnik Dario Hrebak te predsjednik udruge Vlado Maturanec izrazili su zadovoljstvo dosad učinjenim te najavili kako će u budućnosti suradnja biti još bolja.

  • U 2018. godini Grad je, kao pomoć našim poljoprivrednicima, izradio 18 mjera te mnoge druge projekte. Predviđena proračunska izdvajanja za ovu gospodarsku granu najveća su do sada, a iznose oko milijun i tristo tisuća kuna. Novim mjerama promijenjen je način potpore pčelarima. Do sada je sufinancirana bila kupnja šećernih pogača iznosom od 50 % te je jedan pčelar godišnje mogao dobiti najviše 400 kuna. Od sada se financira po pčelinjoj zajednici iznosom od 30 kuna, a najviša godišnja naknada za jednog korisnika iznosi 4.000 kuna, rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je i to kako su pčelari jedna od najaktivnijih i najorganiziranijih poljoprivrednih udruga te nastavio s predstavljanjem mjera.

  • Grad poljoprivrednicima pomaže i prilikom održavanja raznih manifestacija. Javljanjem na javni poziv moguće je ostvariti jednokratnu novčanu naknadu u maksimalnom iznosu od 7.000 kuna ali i besplatno korištenje izložbenog prostora, zaključio je gradonačelnik Hrebak.

Predsjednik Pčelarske udruge „ Bilogora“ Bjelovar Vlado Maturanec u ime svojih članova pohvalio je nove gradske mjere, kao i dosadašnju suradnju.

  • Njegujemo dugogodišnju suradnju s Gradom te sudjelujemo u mnogim projektima od kojih izdvajam Bjelovarski doručak, Pčelari Gradu Bjelovaru i Dani Slavonije i Srijema u Bjelovaru, a trenutno intenzivno radimo na organizaciji 14. Međunarodnog pčelarskog sajma. Jedini problemi su nam uništavanje šuma lipe, kestena i bagrema stoga ovim putem molimo gradonačelnika te sve nadležne institucije za pomoć. Teško je uzgajati pčele ako one nemaju svoje prirodne resurse za pašu, riječi su predsjednika udruge.

Dobru suradnju potvrdila je i Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo te dodala kako uz mjere očuvanja pčelinjeg fonda, pčelari mogu koristiti i druge općenite mjere.

  • Svi registrirani obiteljski poljoprivredni gospodarstvenici koji se odluče na sekundarnu proizvodnju mogu dobiti naknadu za opremanje pogona u maksimalnom iznosu do 20.000 kuna, a tu su i mjere za obrazovanje, putovanje i sl.

Udruga pčelara „Bilogora“ Bjelovar broji više od sto članova, a tek 5 % njih pčelarstvom se bavi kao primarnim zanimanjem. Uz predsjednika udruge Vladu Maturanca konferenciji je prisustvovalo još pet članova.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content