Grad Bjelovar s Poljoprivrednim institutom Osijek potpisao sporazum o istraživačkom projektu

Grad Bjelovar s Poljoprivrednim institutom Osijek potpisao sporazum o istraživačkom projektu, 11. ožujka 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Gradonačelnik Bjelovara, Antun Korušec, i zamjenica ravnatelja Poljoprivrednog instituta Osijek, Tatjana Ledenčan, potpisali su sporazum o istraživačkom projektu pod nazivom „Mogućnost povećanja rentabilnosti OPG-a primjenom biognojiva u proizvodnji pšenice i stočnog graška“. Projektom su obuhvaćena dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva – OPG Despetović iz Prespe i OPG Jergović iz Prgomelja. Cilj je smanjenje inputa u proizvodnji pšenice i stočnoga graška, a povećanje uroda primjenom biognojiva. Na sastanku su, uz gradonačelnika i zamjenicu ravnatelja Poljoprivrednog instituta Osijek, bile prisutne i zamjenice gradonačelnika, Jasna Višnjević i Lidija Novosel, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, Sonja Novak, voditelj projekta, Branimir Šimić s Odjela za sjemenarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek, Iva Majhen-Vlašiček, rukovoditeljica Savjetodavne službe u Bjelovaru te vlasnici OPG-ova koji sudjeluju u projektu, Marijan Despetović i Nikola Jergović.

Prije samoga potpisivanja, gradonačelnik Korušec rekao je kako se projekt provodi tijekom 2016. i 2017. godine te da Grad Bjelovar sudjeluje s 10 tisuća kuna. Vjeruje da će učinci projekta biti izuzetni te da su u interesu proizvodnje hrane, poljoprivrede i poljoprivrednika.

Tatjana Ledenčan, zamjenica ravnatelja Poljoprivrednog instituta Osijek, istaknula je zadovoljstvo radi interesa Grada Bjelovara za istraživačke projekte te prepoznavanja Poljoprivrednog instituta Osijek kao institucije koja teži cilju unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje.

Voditelj istraživačkog projekta, Branimir Šimić, pohvalio je Grad Bjelovar na hvale vrijednom sudjelovanju u poboljšanju poljoprivrede na području grada te je dodao kako vjeruje u dobre rezultate projekta koji će zasigurno pomoći poljoprivrednim gospodarstvima. Iva Majhen-Vlašiček, rukovoditeljica Savjetodavne službe u Bjelovaru, rekla je da je taj projekt važan za Savjetodavnu službu te da ga vidi kao prijenos znanja u praksu gdje će Savjetodavna služba skupa s poljoprivrednicima naučiti nešto više, vidjeti eventualne nedostatke te će im sve to pomoći u daljnjem radu i u poboljšanju poljoprivredne proizvodnje.

Gradonačelnik Korušec je izrazio zadovoljstvo komunikacijom Grada Bjelovara s poljoprivrednicima, s ulaganjima u poljoprivredu općenito te je istaknuo kako je činjenica je da je Grad Bjelovar često u istraživačkim projektima sa znanstvenim institucijama. Primjerice, s Agronomskim fakultetom iz Zagreba, od 2006. do danas, potpisana su četiri sporazuma za projekte: „Izrada robne marke sira bjelovarske regije“, „Uzgoj kokoši Hrvatice na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Grada Bjelovara“, Unaprjeđenje uzgojno-tehnoloških postupaka u proizvodnji ovčjeg mesa i mlijeka na području Grada Bjelovara“ i „Inovativna tehnologija u kontroli mljekomata u cilju povećanja kvalitete i konkurentnosti proizvođača mlijeka“. Za to je iz gradskoga proračuna izdvojeno oko 645 tisuća kuna. Sporazum s Poljoprivrednim institutom u Osijeku je peti po redu, a uskoro se očekuje potpisivanje još jednog sporazuma sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom. Nadalje, gradonačelnik se pohvalio i istraživanjem portala gradonačelnik.hr prema kojemu je Grad Bjelovar, među 128 gradova, na visokom 24.mjestu s obzirom na izdvajanja iz proračuna za poljoprivredu.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top