GRAD BJELOVAR PONOVO OSIGURAO SRESTVA ZA PROJEKT DJETINJSTVO BEZ GLADI

Šestu godinu za redom Grad Bjelovar ušao je u projekt kojim se osiguravaju besplatni topli obroci u školama za djecu koja žive ili su u riziku od siromaštva.

U školskoj godini 2022./2023. u projekt će biti uključeno tisuću djece iz svih pet bjelovarskih osnovnih škola, koje su partneri u projektu. Za projekt, koji je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), odobreno je milijun kuna, što je, kao i prijašnjih godina, najveći mogući dobiveni iznos.

Inače, cijena školskog obroka iznosi 9,00 kuna, pri čemu se iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije financira iznos od 5,47 kuna, dok će razliku od 3,53 kn po obroku, kao i prošle školske godine za tu populaciju učenika, financirati Grad Bjelovar.

Besplatni obroci se osiguravaju prvenstveno za djeca iz obitelji koje su korisnice prava na doplatak za djecu te za djecu iz obitelji s troje ili više djece; djecu iz jednoroditeljskih obitelji te djecu za koje škola procjeni da se nalaze u nepovoljnim osobnim socijalnim i materijalnim okolnostima. Ove godine, u tu grupu ulaze i djeca, državljani Ukrajine, kojima je priznata privremena zaštita.

Gradonačelnik Dario Hrebak pojasnio je da Bjelovar nije siromašan grad, već da općenito Hrvatska odudara standardom od prosjeka Europske unije i zbog toga toliko djece ulazi u tu kvotu koju određuje EU. Naglasio je pritom da svako dijete zaslužuje imati obrok u školi, ma kako god da se to statistički gleda.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content