Grad Bjelovar potpisao ugovor o sufinaciranju Pučke kuhinje

Grad Bjelovar i ove je godine u proračunu osigurao novac za financiranje Pučke kuhinje u sklopu Caritasa Župe svetoga Antuna Padovanskog. Ugovor o dodjeli novca za troškove prehrane, u ime Grada i Župe sv. Antuna Padovanskog, potpisali su gradonačelnik Antun Korušec i župnik Tonio Vučemilović u petak, 3. veljače 2017. u gradskoj maloj vijećnici, a potpisivanju su prisustvovale i zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević te Dijana Bertić – Frančić, dugogodišnja volonterka u Caritasu.

 Ugovorom je dodijeljeno 250 tisuća kuna iz gradskog proračuna, a tim će se novcem osigurati jedan kuhani obrok na dan za oko 60 korisnika Pučke kuhinje.

 –       Suradnja Pučke kuhinje i Grada Bjelovara traje od 2004. godine, a od tada zaključno s 2016. godinom, Grad je za Pučku kuhinju izdvojio više od 2 i pol milijuna kuna iz svog proračuna. To ne govorim da bih hvalio svoje prethodnike i sebe, već to pokazuje da je Grad svih ovih godina bio socijalno osjetljiv prema našim građanima. Također, moram reći i da nitko drugi ne bi tako osjetljivo i s ljubavlju vodio Caritas kao što je to Župa svetoga Antuna Padovanskog i hvala im na tome. Ova i brojna druga socijalna izdvajanja su Grad Bjelovar smjestila na 11. mjesto među 128 gradova u Hrvatskoj prema izdvajanju za socijalu, a na prvo mjesto u Hrvatskoj među velikim gradovima s više od 30 tisuća stanovnika. U Bjelovaru ne smije i neće biti gladno nijedno dijete, nijedna odrasla osoba kojoj je ta vrsta pomoći potrebna. Ti su standardi uspostavljeni i tako će i ostati, rekao je gradonačelnik Korušec.

 Odličnu suradnju s Gradom Bjelovarom istaknuo je fra Tonio Vučemilović, župnik Župe svetoga Antuna Padovanskog. Zahvalio je gradskim čelnicima na osjetljivosti prema građanima kojima je pomoć najpotrebnija te izrazio zadovoljstvo i zahvalu i volonterima koji nesebično djeluju unutar Caritasa i odvajaju svoje slobodno vrijeme kad god je to potrebno.

 –       Grad Bjelovar nas financira s 250 tisuća kuna i uz sredstva Župe i donatora možemo normalno organizirati rad. Sredstva odlaze za rad Pučke kuhinje, koju smo prošle godine opremili i zaposlili kuhara tako da sada kuhamo u našem prostoru i to za veći broj korisnika, otkriva fra Tonio Vučemilović.

 Na konferenciji za novinare obratila se i volonterka Caritasa Dijana Bertić – Frančić, koja je istaknula kako je korisnicima Pučke kuhinje osigurana i prostorija s tušem kako bi se mogli otuširati, ali i oprati svoje rublje što je vrlo bitno i korisno.

 Inače, u programu socijalne skrbi, u kojemu je i Pučka kuhinja, u gradskom proračunu je za ovu godinu osigurano 4.121.474,22 kuna. U to ulaze kategorije Pomoć u novcu u iznosu od  2.435.000,00 kuna, Pomoć u naravi koja iznosi 815.000,00 kuna te Pomoći humanitarnim organizacijama za što je planirano 781.474,22 kuna. Posebna stavka su vjerske zajednice u iznosu od 320.000,00 kuna i ostale udruge u iznosu od 225.000,00 kuna.

 –       Nabrojat ću samo neke stavke iz socijalnog programa za koje se izdvaja novac. Sufinanciramo troškove stanovanja građanima kojima je to potrebno na godišnjoj razini s 800 tisuća kuna, imamo 165 građana kojima sufinanciramo ili u cijelosti financiramo troškove stanovanja. Dajemo novčane pomoći u vidu jednokratnih pomoći. Zatim, plaćanje računa za struju i liječenje u iznosu od 450 tisuća kuna, plaćanje obiteljima i kućanstvima u smislu plaćanja raznih drugih vrsta računa, kada se nađu u situaciji da to ne mogu podmiriti pa da ne budu blokirani, u iznosu od 255 tisuća kuna. Pomoć za ogrjev – svake zime iz Grada Bjelovara ide 400 tisuća kuna u tu svrhu. Imamo pomoći u naravi u visini od 815 tisuća kuna – tu je i dio sredstava za Pučku kuhinju, dakle 250 tisuća kuna, zatim darivanje socijalno ugrožene djece i darivanje novorođene djece. Podsjećam da Grad Bjelovar od 1. siječnja 2017. za svako novorođeno dijete izdvaja iznos od 1000 kuna. Za darivanje umirovljenika, prema prijedlozima umirovljeničkih udruga, za onu kategoriju umirovljenika koja teško živi, u smislu kupovine namirnica, lijekova i higijenskih potrepština izdvaja se 50 tisuća kuna na godišnjoj razini, zaključio je gradonačelnik.

 

Tekst: Kristina Turković

Fotografije: Ljiljana Balažin

Back to top