Grad Bjelovar prvi u Hrvatskoj uveo domaću svježu hranu u škole i vrtiće

Na konferenciji za novinare predstavljen projekt Projekt Bjelovarski doručak kojim je Grad Bjelovar prvi u Hrvatskoj uveo domaću svježu hranu u škole i vrtiće, 1. rujna 2017., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Kristina Turković Lovrić www.bjelovar.hr

Projekt Bjelovarski doručak Grad Bjelovar je pokrenuo sa željom da lokalni poljoprivredni prehrambeni proizvodi budu zastupljeni u vrtićima i školama u Bjelovaru. O tome su na konferenciji za novinare javnost izvijestili u petak, 1. rujna 2017., gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, njegov zamjenik Igor Brajdić, pročelnica za gospodarstvo Grada Bjelovara Sonja Novak, predsjednik Pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar Vlado Maturanec, predsjednik Udruge voćara i povrćara „Dar Bilogore“ Bjelovar Nenad Horvat te ravnatelji bjelovarskih škola i vrtića.

U sklopu projekta Grad Bjelovar uspio je poljoprivredne proizvođače ujediniti u Zajednicu ponuditelja s kojom nastupaju na tržištu. Tako su već sklopljeni i prvi ugovori s pet bjelovarskih škola i jednim vrtićem – Gradskim vrtićem Bjelovar, a očekuje se da će se u projekt uključiti i privatni vrtići. Djeca će s početkom nove školske godine jesti domaća jaja, voće, povrće, med, meso i kruh bez aditiva.

Ujedinili ste se kao proizvođači u zajednicu, mi smo poslali jaku poruku da nam je stalo, a vi ste poslali jaku poruku da je ovaj cijeli projekt izvediv i moguć. Planiramo pomoći vama da stanete na noge i da napravimo zajedno možda jednu bjelovarsku marku „Bjelovar fresh“, pravi domaći bjelovarski proizvod koji ćemo možda jednoga dana plasirati i u bolnicu, Daruvarske toplice ili neke druge škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ono na što sam posebno ponosan je da ste se skupa odrekli neke zarade, svoje samostalnost, ujedinili se kako bismo mogli biti konkurentni i praktički osigurati plasman u škole proizvoda koji su iznimno konkurentni i zdravi. Iznimno sam ponosan da je to prvi takav projekt u Hrvatskoj i da smo poslali poruku: „Da, može se!“ – poručio je gradonačelnik Hrebak poljoprivrednim proizvođačima na konferenciji za novinare.

Mi danas radimo veliku stvar. Grad Bjelovar, centar Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje se 21% stanovništva bavi poljoprivredom, danas može biti uzor svim gradovima, svim županijama u Republici Hrvatskoj. Prvi puta nakon dugo vremena će drugi slijediti primjer Bjelovara. Održali smo oko 30 sastanaka, posjećivali ministarstva, Veterinarsku inspekciju, Hrvatsku gospodarsku komoru, kako bismo provjerili sve do najmanjeg detalja i kako bi ovaj projekt zaživio. Cilj je da naša djeca jedu zdravu, domaću, lokalnu hranu, a ne da smo je uvezli i kupili od preprodavača. Ujedinjenjem proizvođača dobivamo jednu cjelinu i oni mogu biti konkurentni prema svima, a to se danas i ostvarilo, ponosno je rekao zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Prije par mjeseci kada je projekt bio tek ideja, ravnatelji osnovnih škola i vrtića u Bjelovaru odmah su se složili s potrebom za Bjelovarskim doručkom.

Zahtijevali smo, kao i uvijek, visoke standarde za prehranu naših učenika. Bilo je nelogično da Bjelovar nije dovoljno bio zastupljen sa svojim namirnicama u školskim kuhinjama. Za 550 učenika koji se hrane u 2. osnovnoj školi Bjelovar bit će to dragocjen korak naprijed, zdraviji i kvalitetniji obroci gdje smo skratili put od polja do stola. Neki su ugovori s proizvođačima već potpisani, neki će biti sljedeći tjedan, istaknula je ravnateljica 2. osnovne škole Bjelovar Davorka Bačeković Mitrović.

Uspjeli smo postići da naša djeca imaju hranu s polja, iz voćnjaka, svježu, a kvaliteta je neupitna i značajno se podigla od prijašnje, iako smo se i tada trudili nabavljati najbolje i da to bude iz našeg kraja. Za neku hranu nismo ni znali da je možemo dobiti u našem kraju, objasnila je ravnateljica Gradskog vrtića Bjelovar Anna Lauš.

Glavna poruka cijele priče na kraju je da volimo svoje i brinemo se o našoj djeci, našoj budućnosti. Jedan od poteza ka zdravijoj i boljoj budućnosti zasigurno je i Bjelovarski doručak koji će od 4. rujna u bjelovarskim školskim i vrtićkim kuhinjama ugledati svjetlo dana.

Tekst i fotografije: Kristina Turković Lovrić

Back to top