Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Grad Bjelovar dobio status „Grad – prijatelj djece“

Konferencija za novinare - Grad Bjelovar dobio status „Grad - prijatelj djece", 25. studenoga 2016., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Nakon više od tri godine predanog rada na stjecanju uvjeta za kandidaturu za status „Grad-prijatelj djece“, Grad Bjelovar je status i dobio. Titula je svečano uručena u utorak, 22. studenoga 2016., u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici u sklopu godišnjeg Savjetovanja gradova i općina prijatelja djece. Priznanje je gradonačelniku Antunu Korušecu uručila prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, ujedno i predsjednica Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Uz gradonačelnika svečanom činu prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel, koja je i predsjednica Koordinacijskog odbora za stjecanje statusa „Grad Bjelovar – prijatelj djece“, Minela Šporčić, predsjednica Društva „Naša djeca“ Bjelovar, Vjeruška Štivić, voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara i Jana Brestovečki, mala gradonačelnica.

Javnost je o svemu obaviještena na konferenciji za novinare u petak, 25. studenoga 2016., u velikoj vijećnici Grada Bjelovara. Na sastanku su sudjelovali svi koji su radili na dobivanju statusa – članovi Koordinacijskog odbora za stjecanje statusa, predstavnici bjelovarskih vrtića i osnovnih škola te udruga i ustanova.

Naslov nam je dodijeljen za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu te za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece. Tijekom protekle 3 i pol godine imali smo zadatak poticati sve sudionike u gradu da udruženo i koordinirano rade i čine što najviše mogu za dobrobit djece te da sve to adekvatno analiziramo i evidentiramo. Ovakvi programi za djecu osnažuju lokalne i regionalne zajednice da rade u najboljem interesu djece te djeca imaju mogućnost razvijati svoje potencijale. Uspjeli smo napraviti puno toga, a moram priznati da smo puno naučili, da smo se povezali, pomalo griješili i greške ispravljali u hodu i napravili dovoljno za stjecanje statusa Grad prijatelj djece. Svjesni smo da je ovo samo početak puta za još pozitivnije i kvalitetnije promjene u korist djece, poboljšanje komunikacije između odraslih i djece te zaštiti djece i ostvarivanju njihovih prava i potreba. Od osnovnih uvjeta koje smo trebali zadovoljiti ostvarili smo: 2012. godine Odjel rodilišta stekao je status Prijatelja djece, 2013. osnovan je Koordinacijski odbor te je osnovano Dječje gradsko vijeće, 2014. organizirali smo Dječji tjedan, Festival zabave i druženja i akcija „Dobar kao Hlapić“, 2015. popunili smo Startni upitnik, što je iskazivanje namjere za stjecanje statusa te je osnovan Dječji forum Bijeli vitezovi, a Odjel pedijatrije Opće bolnice Bjelovar stekao je status Prijatelja djece. Proveli smo i akciju Mali ljudi, velika djela – ponos Bjelovara, koja je na godišnjem Savjetovanju gradova i općina prijatelja djece ove godine dobila i priznanje. U sklopu izrade Strategije razvoja Grada Bjelovara 2016.-2020., ove smo godine razradili i koncept „Grad – prijatelj djece“ kroz strateške mjere i aktivnosti. Koordinacijski odbor kao završnu dionicu ove godine popunio je i Završni izvještaj na temelju samoprocjene o realizaciji programa Gradovi i općine prijatelji djece, odnosno odgovorio je na 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece. U vremenu od 15. do 30. listopada izvršena je kontrola onoga što smo napisali i to: provođenjem Anketnog upitnika među učenicima osnovnih škola (200-njak učenika 2. i 3. osnovne škole), što je radio Institut za društvena istraživanja iz Zagreba, istraživanje mišljenja putem telefona kod 250 ispitanika, što je radio IPSOS puls te ocjenjivanje na terenu koje su izvršile dr. Mirjana Kolarek-Karakaš, Gordana Šoltić-Siladi, odgajateljica-savjetnica, doc. dr. sc. Ana Miljenović. Nakon svih izvršenih izvida u Bjelovaru o stvarnoj realizaciji Akcijskog plana i izrađenog izvješća, prosudbeno povjerenstvo i središnji Koordinacisjki odbor iz Saveza društava „Naša djeca“ ocijenili su da Grad Bjelovar zaslužuje status „Grad – prijatelj djece“, objasnila je zamjenica Lidija Novosel.

Dobivanjem statusa, Grad Bjelovar te sve udruge i ustanove koje rade s djecom ne prestaju s poslom već se obvezuju usavršavati ponudu i postojeće programe za djecu u gradu, što će svake godine prolaziti i provjeru.

U Hrvatskoj imamo 428 općina i 128 gradova, a samo 60 gradova i općina ima status Grad ili općina – prijatelji djece“. Ove godine samo 9 općina i gradova je dobilo status iako ih je u konkurenciji bilo više od stotinu. Dakle, bio je to vrlo odgovoran i zahtjevan posao koji je Grad Bjelovar sa svima vam uspješno riješio. Dobivanje statusa „Grad Bjelovar – prijatelj djece“ je najljepša, najbolja, najiskrenija blagdanska čestitka na kraju ove 2016. godine. To je i najljepša rođendanska čestitka Bjelovaru za 260. obljetnicu od utemeljenja koju slavimo u ovoj godini. Djeca su radost, djeca su sreća, djeca su zadovoljstvo. Dobivanje statusa je velika obveza koja tjera nas koji obnašamo javne dužnosti, tu mislim ne samo na Grad već i na sve predstavnike institucija i ustanova, da ne iznevjerimo dječja nadanja, dječje želje, dječje snove. To ne smijemo i ne želimo napraviti. Djeca žele živjeti tamo gdje je čist zrak i voda, gdje je kvalitetna zdravstvena zaštita, dobro obrazovanje, gdje roditelji imaju siguran posao, djeca žele uživati.. Grad Bjelovar je u velikoj mjeri ispunio te uvjete što potvrđuje i dobiveni status. Spomenut ću odgovor na pitanje iz ankete koju su djeca ispunjavala prilikom izvida za status i na pitanje jesu li sretni životom u gradu, potvrdan odgovor dalo je 97% djece. Taj je odgovor sjajan i upravo radi njega smo zaslužili status „Grad – prijatelj djece“, rekao je gradonačelnik Antun Korušec.

Na sastanku su se obratili i mala gradonačelnica Jana Brestovečki te voditelj Dječjeg foruma „Bijeli vitezovi“ Karlo Oremović.

Put do statusa je bio težak, no dobili smo ga. Sada Grad ima još veću obvezu da uvažava dječje prijedloge pa će se naš glas još dalje čuti. Ja osobno smatram da svaki grad ne može imati ovu titulu i zato sam jako ponosna i nadam se da ćemo svi nastaviti zajedno raditi. Važno je da uvažavate naše dječje ideje jer na njima stoji vaša budućnost, smatra Jana Brestovečki.

Svi Forumaši su jako sretni i zadovoljni što nas grad nosi tu titulu. Jako puno smo radili s djecom i za djecu i zahvaljujem Gradu Bjelovaru što je svaku našu ideju podržao, istaknuo je Karlo Oremović.

Minela Šporčić, predsjednica Društva „Naša djeca“ Bjelovar, zahvalila je Gradu na izvrsnoj suradnji te ustanovama i udrugama koje vrijedno rade na ostvarivanju dječjih prava, što je i bio put ka tituli.

Mi odrasli možemo puno naučiti od djece. Djeca nemaju predrasude, djeca postavljaju pitanja i ne boje se pogriješiti, djeca imaju velike snove i bujnu maštu, djeca su brutalno iskrena i uvijek misle pozitivno. Mi odrasli im možemo pomoći kako na pravi način iskazati ono što skrivaju u sebi jer naš grad je „Grad – Prijatelj djece“, kaže Minela Šporčić.

Riječima podrške Gradu i svima prisutnima koji su radili na stjecanju statusa, obratila se i Vjeruška Štivić, predstavnica Narodne knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar.

Ovom prilikom istaknula bih dodanu vrijednost cijeloga ovog procesa kojeg smo uspješno priveli kraju, a to je međusobno povezivanje i suradnja. I prije pokretanja ove kandidature u svim ustanovama i udrugama radilo se vrijedno, Grad je podržavao naša nastojanja, no jedni o drugima nismo puno znali. Često su nam se aktivnosti preklapale, svatko je djelovao, da se pjesnički izrazim, u svom malom svijetu. Danas je to drugačije. Otkako je osnovan Koordinacijski odbor, bolje smo se upoznali, povezali i proširili svoje djelovanje. Danas surađujemo u projektima za opću dobrobit naše zajednice, napomenula je, među ostalim, Vjeruška Štivić.

U akciji „Gradovi i općine prijatelji djece“ trenutačno sudjeluje 111 gradova i općina. Neki već nose statuse, no neki su još u postupku stjecanja uvjeta za status. Od sljedeće godine, najavili su u Savezu Društava „Naša djeca“ Hrvatske, u akciju planiraju uključiti i županije.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content