Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Građani imaju pravo znati – Jednim klikom Bjelovarčani mogu saznati kako se troši njihov novac

Od sada, Grad Bjelovar je još bliži i otvoreniji prema svojim građanima. Naime, jednostavnom aplikacijom, koja je već dostupna, građani će imati puno bolji uvid u gradski Proračun, kao i svaku njegovu stavku te razvojne učinke koje on omogućuje. O tome su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru u ponedjeljak, 18. veljače 2019., javnost izvijestili bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i Vuk Vuković s Instituta sinergije znanosti i društva, koji je i izradio aplikaciju.

Istaknuto je kako se Ustavom Republike Hrvatske jamči pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti, a upravo u skladu s tim, Grad Bjelovar odlučio je otvoriti svoj Proračun prema javnosti. Naglasak je na interaktivnosti te jednostavnosti vizualnoga pregleda uz lako pretraživanje svih stavki tog važnog financijskog akta, kao i kako su se te stavke kretale tijekom godina.

        – Građani imaju pravo znati, mi u Bjelovaru nemamo što skrivati. Birokratski model koji smo naslijedili nejasan je, kompliciran, svrha je samome sebi i najpogodnije je tlo za korupciju. Kada postoji prašuma propisa i nejasnih procedura, onda se otvara prostor pogodovanju i rastezljivom shvaćanju tih pravila od slučaja do slučaja. Građani imaju pravo znati kako se troši njihov novac. Ovim projektom postajemo najtransparentniji grad u Hrvatskoj, a najbolje tek slijedi jer u sljedećoj fazi projekta omogućit ćemo građanima da vide svaki račun koji se troši u gradskoj upravi od jedne kune pa do milijun kuna. Mnogima su puna usta borbe protiv korupcije, ali malo je konkretnih primjera borbe protiv nje. Ovime započinjemo stvarnu borbu protiv korupcije na lokalnoj razini. Jedna od prvih odluka mene kao gradonačelnika bila je zabrana zapošljavanja u Gradskoj upravi na tri godine. Poruka toga je bila jasna – krećemo od sebe. Danas idemo korak dalje upravo na isti način – krećemo od sebe jer ne samo da građani imaju pravo znati kako se troši njihov zarađeni novac, nego i političari imaju obvezu na jasan i svima dostupan način to i pokazati – napomenuo je gradonačelnik Hrebak.

Želja je i da građani aktivno sudjeluju u kreiranju Proračuna te da primjer Grada Bjelovara prate ostali gradovi u Hrvatskoj. Otvorenost proračuna prvi je korak u projektu nakon čega slijedi njegova potpuna transparentnost gdje će biti vidljivi svi ulazni i izlazni računi Grada.

       – Drugi dio projekta, koji će u stvarnom vremenu prikazivati račune, još nije proveden jer postoje pravni problemi. Naime, u Ustavu stoji načelo transparentnosti po kojem građani imaju pravo znati kako se troši javni novac. S druge strane, kazne koje predviđa GDPR za objavu takvih osobnih podataka su drastične. Obratili smo se i AZOP-u i dok ne dobijemo neko suvislo tumačenje nećemo ih puštati van. Glavno pitanje je, dakle, je li GDPR jači od Ustava naše zemlje? Je li zaštita osobnih podataka prioritetnija od prava građana da znaju na što se troši njihov novac, odnosno novac poreznih obveznika? – upitao se bjelovarski gradonačelnik.

Prikazom svih računa Grad Bjelovar bit će prvi u Hrvatskoj koji će svaku kunu prikazati javnosti.

       – Prvi puta u Hrvatskoj jedan grad ima na ovaj način prikazan odnosno vizualiziran proračun. Što to konkretno znači? Dosadašnji prikazi i vizualizacije lokalnih, ali i nacionalnih proračuna bile su ili prekomplicirane za građane ili su vrijedne informacije bile sakrivene iza hrpe nepreglednih tablica i linijskih grafova. Osim toga svi oni prikazivali su tek dvije ili tri razine proračuna, dakle samo temeljne informacije te se nije ulazilo previše u dubinu svih rashoda jednog grada ili države općenito. Naš Institut napravio je ovaj projekt ekskluzivno za Grad Bjelovar i nudi nekoliko inovacija koje dosada nisu bile napravljene u Hrvatskoj – dubinski prikaz svih stavaka proračuna, do 4. razine dubine prikaza na što se sve troši, po funkcijskoj i ekonomskoj klasifikaciji, detaljno pojašnjenje građanima kako se proračun puni i prazni te detaljne analize konkretnih stavki proračuna, od toga kako je Grad trošio na zaposlene i javnu upravu, na putne naloge, automobile i političare u Gradskom vijeću, potom troškovi za škole i vrtiće, za poticanje gospodarstva, razvoj zajednice i slično – objasnio je Vuk Vuković s Instituta sinergije znanosti i društva.

Ideja je, kaže, da s nekoliko klikova mišem na poveznicu https://proracun.bjelovar.hr/ građani mogu uroniti u detalje Proračuna i njegovu povijest te ga razumjeti i oni kojima posao s financijama nije blizak.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content