Gradski muzej otvara najveću izložbu u svojoj povijesti – „Od utvrde do grada”

Na konferenciji za novinare najavljena najveća izložba u povijesti Gradskog muzeja Bjelovar pod nazivom „Od utvrde do grada“, koja će trajati od 18.svibnja do 21. kolovoza, 13. svibnja 2016., Gradski muzej Bjelovar FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

U povodu 260 godina grada Bjelovara, u Gradskom muzeju Bjelovar 18.svibnja u 19 sati otvara se najveća izložba u povijesti tog muzeja pod nazivom „Od utvrde do grada“. Trajat će do 21. kolovoza, a građani će imati priliku vidjeti Bjelovar kroz povijest –kako se živjelo na ovom prostoru, što se radilo, navike ljudi, kulturnu baštinu, ratne posljedice, vrijedne predmete i dokumente i drugo.

O detaljima se čulo na konferenciji za novinare održanoj u petak, 13. svibnja 2016., u Gradskom muzeju Bjelovar. Izložbu su predstavili zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti Lidija Novosel, ravnatelj muzeja Milan Pavlović te kustosi muzeja, ujedno i autori izložbe koja je postavljena čak na tri etaže zgrade te institucije.

Zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel, čestitala je djelatnicima muzeja na odlično odrađenom poslu te je naglasila da će izložba pokazati sve ono najvrjednije što muzej čuva, ali i različite institucije od škola, knjižnice do sportskih klubova, vatrogasnih društava i biskupije. Izložba dosta dugo traje i vjerujem da će Bjelovarčani i gosti garda Bjelovara doći u muzej, izabrati si barem jednu od soba koje su uređene, vidjeti što je to nekada Bjelovar bio, što je danas i prema tome si zamisliti kakav bi htjeli da bude u budućnosti, rekla je zamjenica.

Ravnatelj Gradskoga muzeja Bjelovar Milan Pavlović napomenuo je kako je riječ o vrlo zanimljivoj građi, među kojom su neki predmeti izloženi prvi put. Primjerice, kaže, Bjelovarsko-križevačka biskupija prvi je put dopustila izlaganje Spomenice braće Diviš, koja je nastala paralelno s nastankom grada, tu je i najstarija pisanica u Hrvatskoj, a mogu se vidjeti i zastave Hrvatskog vojničkog sokola s početka 20. stoljeća koje se inače nalaze u Povijesnom muzeju. Na zanimljiv način kustosi su povezali likovnu umjetnost s povijesnim temama, kaže ravnatelj Pavlović te dodaje kako se ovom izložbom prvi puta nakon tri godine otvara i obnovljeni podrum Gradskog muzeja.

Akademski slikar i grafičar Krešimir Ivanček, ujedno i kustos Galerijskog odjela u Gradskom muzeju, istaknuo je kako se na izložbi počelo raditi još u listopadu što nije neuobičajeno za tako veliku izložbu. Kaže kako građe ima i više nego je izloženo, no da su vodili računa o tome da ne opterećuju građane s puno detalja, da izložba bude lagana i protočna te da pokaže ono najbolje i najvažnije vezano uz naš grad.

PRILOG: Vodič kroz izložbu "Od utvrde do grada" / 0.7 MiB /

Tekst: Kristina Turković
Foto: Dubravka Dragičević

Back to top