Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Najavljena 21. Terezijana

Konferencijom za novinare najavljena 21. Terezijana, 13. svibnja 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Turistička, kulturna i zabavna manifestacija Terezijana 2016., održat će se prva dva vikenda u lipnju – od 3. do 5. te od 10. do 12. lipnja. O detaljima te 21.po redu manifestacije, u petak 13. svibnja 2016., novinare su obavijestili gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec te dizajner vrijednosti, voditelj poslova novih turističkih proizvoda i manifestacija Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, Mladen Medak Gaga. Konferenciji za novinare prisustvovale su i zamjenice gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević.

Prvi vikend Terezijane zadužen je za etno, a drugi za retro tematiku. Sveukupno se radi o šest dana zabave za sve naraštaje. Organizator je kao i prijašnjih godina Turistička zajednica Bilogora – Bjelovar, a pokrovitelj manifestacije Grad Bjelovar.

Terezijana je u ovih 20 godina postala potreba Bjelovarčana, ali i prepoznatljivost, jedan od simbola grada Bjelovara, rekao je gradonačelnik Korušec te je dodao kako su osluškivane želje i potrebe građana koje su se nastojale što više uklopiti u program. Uz glazbu i gastronomsku ponudu, najavio je, Terzijana nudi i mnoštvo besplatnih dodatnih sadržaja poput predstava za djecu, šminkanja posjetiteljica, izložbe, biciklističke utrke, natjecanja te, kao i uvijek, prikaz dolasaka carice Marije Terezije u grad u pratnji bjelovarskih graničara Husara. Grad Bjelovar je, rekao je gradonačelnik, osigurao 220 tisuća kuna iz proračuna za tu manifestaciju, a sveukupno će ona stajati oko 410 tisuća kuna.

Mladen Medak Gaga, iz Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar, istaknuo je kako je prije osam godina odlučeno da će Terezijana imati etno i retro karakter i da se u tom smjeru ide i dalje. Prvi vikend, koji je u etno stilu, podrazumijeva to folklorne priredbe uz tamburaše i prigodne pjesme. Tako će, u sklopu tog vikenda, Bjelovar posjetiti poznati folklorni ansambli – Lado i Ivan Goran Kovačić. Bit će tu i afirmirani tamburaški hrvatski bendovi i pjevači poput Najboljih hrvatskih tamburaša i Šime Jovanovca.

Mladen Medak Gaga najavljuje kako je drugi vikend zadužen za retro tematiku. Među poznatim imenima je Darko Rundek, a cijeli glazbeni glazbeni repertoar tijekom vikenda bit će orijentiran na 50.-te godine prošloga stoljeća i swing glazbu. Osim glazbe i gastronomske ponude, organizirani su i mnogi drugi sadržaja. Primjerice, izložba staroga namještaja, pin-up djevojke te šminkanje posjetiteljica u retro stilu, ističe Mladen Medak. Kao i prošle godine, bit će postavljene dvije pozornice u središtu grada na kojima će se odvijati program, a osiguran je i sadržaj za djecu koji će se odvijati na Trgu hrvatskih branitelja.

Kaže i kako mnogi pitaju zašto nema određenih bendova i pjevača te napominje da je Terezijana po svom karakteru drugačija od priredbi i manifestacija u okolici te da nema smisla da se stalno vrte isti izvođači. Terezijana, smatra, mora biti jedinstvena manifestacija, na višoj razini koja će istaknuti prave vrijednosti, našu kulturnu baštinu, ali i podsjetiti na neka dobra stara vremena.

Najava 21. Terezijane bila je i dobar povod za predstavljanje nove direktorice Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, Ane Kelek. Gradonačelnik Korušec novinarima je objavio kako je Ana Kelek od 6. svibnja upisana pri Ministarstvu turizma kao direktorica, a na dužnost stupa 16. svibnja 2016. Čestitao joj je na imenovanju, zaželio dobru suradnju i puno poslovnih uspjeha.

Program Terezijana pogledajte ovdje: Terezijana 2016. – program

Tekst: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content