Posjet bolnici u povodu Dana sestrinstva i Dana obitelji

Posjet bolnici u povodu Dana sestrinstva i Dana obitelji 2016., 12. svibnja 2016., Opća bolnica Bjelovar FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja u cijelome svijetu, na rođendan Florence Nightingale – začetnice modernog sestrinstva u Engleskoj u 19 stoljeću. Na taj dan pokušava se upozoriti na važnost sestrinstva kao profesije te mnoge probleme s kojima se medicinske sestre i tehničari susreću u svom radu.

Bio je to i dobar povod za posjet čelnika Grada Bjelovara Općoj bolnici Bjelovar u četvrtak, 12. svibnja 2016. Gradonačelnik Antun Korušec, sa svojim je zamjenicama Jasnom Višnjević i Lidijom Novosel, posjetio Odjel pedijatrije. Čestitao je medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan te je dr. med. spec. ped. Ivanki Fehir-Radanović, voditeljici Odjela za pedijatriju, uručio pulsni oksimetar- aparat koji mjeri količinu kisika u organizmu i puls.

Grad Bjelovar kad god je to moguće, iako nije osnivač bolnice, puno pomaže. Ovaj mali, ali moćan aparat bit će velika pomoć sestrama i liječnicima u liječenju malih pacijenata, rekao je gradonačelnik Korušec prilikom predaje dara. Dodao je kako je posao medicinskih sestara i tehničara vrlo odgovoran te da su oni važan segment u zdravstvu jer nema kvalitetne zdravstvene službe bez njih.

Uskoro će i Međunarodni dan obitelji, napomenuo je gradonačelnik, te činimo sve da bolnica postane „Bolnica- prijatelj djece“, a taj status već ima Odjel pedijatrije, prilikom čijeg proglašenja je Grad Bjelovar nedavno im darovao kvalitetan televizor. Jednako tako očekujemo da će i Bjelovar uskoro dobiti status „Grad-prijatelj djece“, rekao je.

Voditeljica Odjela za pedijatriju, dr. med. spec. ped. Ivanka Fehir-Radanović, zahvalila se na posjetu i prigodnom daru koji će im puno značiti u radu jer samo kroz Odjel, kaže, prođe i do 1000 djece na godinu, a pulsni oksimetar će brže odrediti stanje mnogih.

Čelnike Grada dočekao je i sanacijski upravitelj bolnice, Zoran Seleš, koji je zahvalio na svemu što čine za bolnicu te je napomenuo da bolnica čini sve da zadovolji ono što zajednica treba.

U svemu tome neizbježna je bila i tema nedavne vijesti stopiranja gradnje nove bolnice. Gradonačelnik Korušec rekao je kako se nada da taj projekt ipak neće stati te da je u tom slučaju Grad dao veliku podršku jer je u startu investitora oslobodio plaćanja 50% od komunalnoga doprinosa. Točnije, utvrđeni komunalni doprinos je 4 milijuna i 100 tisuća kuna, a Grad je otpisao 2 milijuna i 245 tisuća kuna.

Naglasio je kako je Grad Bjelovar osnivač Visoke tehničke škole koja ima Studij sestrinstva. Na njemu u ovoj akademskoj godini studira 470 medicinskih sestara i tehničara, a čak 80% nakon studija pronalazi posao, kaže gradonačelnik Korušec.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top