Održana konferencija za novinare o održavanju 9. kongresa hrvatskih esperantista

Održana konferencija za novinare o održavanju 9. kongresa hrvatskih esperantista

Hrvatski savez za esperanto 14. i 15. svibnja 2011. godine u Bjelovaru organizira 9. kongres hrvatskih esperantista. Svečano otvorenje Kongresa je u subotu, 14. svibnja 2011. godine u 10,00 sati u Domu kulture, I. Mažuranića 6, Bjelovar. Pokrovitelji kongresa su Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Tim povodom, u četvrtak je, 12. svibnja 2011. godine, u vijećnici Grada Bjelovara održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, Ljerka Stilinović, predsjednica Organizacijskog odbora 9. kongresa hrvatskih esperantista Hrvatskog saveza za esperanto i Josip Pleadin, član Upravnog vijeća Hrvatskog saveza za esperanto, član Organizacijskog odbora 9. kongresa te direktor Dokumentacijskog esperantskog centra iz Đurđevca.

Kongresom u Bjelovaru obilježit će se sto godina izdavanja romana Augusta Šenoe „Zlatarevo zlato“ na esperantu. Preveo ga je i u vlastitoj nakladi objavio Bjelovarčanin Fran Kolar Krom. Bilo je to prvo hrvatsko književno djelo prevedeno na esperanto. Fran Kolar Krom je 1909. godine osnovao Društvo esperantista u Bjelovaru.

Sudionicima 9. kongresa hrvatskih esperantista predstavit će se najvažniji događaji iz bogate stogodišnje povijesti esperantskog djelovanja u Bjelovaru.

Na kongresu se očekuje dvjestotinjak sudionika. Najviše sudionika dolazi iz Hrvatske, ali će doći i predstavnici esperantista iz desetak zemalja. Esperantisti će imati priliku upoznati povijesne i kulturne znamenitosti Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije te turističke destinacije. Bjelovarski esperantisti se nadaju da će održavanjem Kongresa u Bjelovaru potaknuti oživljavanje Društva esperantista Bjelovara i privući nove članove.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content