Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Gradonačelnik potpisao ugovore o kreditiranju poduzetnika s tri banke

Gradonačelnik potpisao ugovore o kreditiranju poduzetnika s tri banke

U cilju poticanja razvoja poduzetništva Grad Bjelovar od ove godine subvencionira kamatu (interkalarnu kamatu, redovnu kamatu za vrijeme počeka kredita i redovnu kamatu za vrijeme otplate kredita) na poduzetničke kredite po stopi od 2,00%. Grad Bjelovar je raspisao javni poziv bankama za kreditiranje poduzetnika u 2011. godini. U javnom pozivu uvjetovalo se bankama da kamatna stopa u konačnici za poduzetnika bude u visini tromjesečnog Euribora + 5,65 p.p. – 2,00% (subvencija Grada Bjelovara). Također, naknada ne smije prijeći 0,65% jednokratno na iznos odobrenog kredita za sve troškove banke, a prije korištenja kredita.

Na javni poziv javilo se šest banaka, a u četvrtak je, 12. svibnja 2011. godine gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec potpisao ugovore o poslovnoj suradnji s tri banke: Zagrebačkom bankom koju zastupa direktor Regionalnog centra Središnja Hrvatska Siniša Ljubić, Raiffeisenbankom Austria d.d. Podružnica Bjelovar koju zastupa direktor podružnice Nikola Gomerčić i zamjenica direktora Podružnice Dijana Prka te Podravskom bankom d.d. Koprivnica koju zastupa direktorica Komercijalnog centra Bjelovar Jasminka Habalija.

Banke vlastitim sredstvima formiraju kreditni fond za ovaj projekt iz kojega će se odobravati poduzetnički krediti. Ukupan kreditni fond u svim bankama biti će trideset milijuna kuna. Zahtjeve za kredit mogu podnijeti: obrti, mala i srednja trgovačka društva, zadruge, profitne ustanove i obiteljska gospodarstva koja su u 51% vlasništvu državljana Republike Hrvatske. Pravo na korištenje gradske subvencionirane kamate na poduzetnički kredit od 2,00% ima poduzetnik koji prvenstveno ulaže u proizvodnu djelatnost i novo zapošljavanje te koji namjerava ulagati na području Grada Bjelovara, bez obzira na sjedište. Namjena kredita može biti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje objekata, nabavu opreme ili dijela opreme, obrtna sredstva u funkciji investicije ili za unapređenje poslovanja (do 30%). Najniži iznos kredita je u protuvrijednosti 5.000 eura, dok najviši nije određen te ovisi o kvaliteti poduzetničkog projekta i kreditnoj sposobnosti. Rok otplate kredita je do deset godina, uz mogućnost počeka do dvije godine. Rok iskorištenja kredita je dvanaest mjeseci.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content