Posjet igraonici Udruge Roma Grada Bjelovara

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec sa suradnicima i predsjednik Gradskog vijeća Željko Maletić su u utorak, 6. studenog 2012. godine posjetili igraonicu Udruge Roma Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec sa suradnicima i predsjednik Gradskog vijeća Željko Maletić su u utorak, 6. studenog 2012. godine posjetili igraonicu Udruge Roma Grada Bjelovara.

Grad Bjelovar je uredio te dao u zakup prostor u Demetrovoj ulici dvjema romskim udrugama. Za uređenje objekta iz gradskog proračuna je izdvojeno 32.381,00 kuna.

Udruga Roma Grada Bjelovara u jednom dijelu prostora provodi van nastavnu igraonicu za romsku djecu, za koju je Grad Bjelovar u nekoliko navrata dao oko 5 tisuća kuna za materijal potreban za rad igraonice. Igraonicu, u tri grupe, polazi 36 djece predškolskog i školskog uzrasta. Tu se djeca igraju, uče hrvatski jezik te pišu školske zadaće. Provodi se program socijalizacije romske djece. Preko javnih radova s djecom rade četiri osobe na pomoćnim poslovima na provođenju programa socijalizacije romske djece i svladavanju osnovnoškolskog programa u izvan nastavno vrijeme.

U igraonici se djeca igraju, uče hrvatski jezik te pišu školske zadaće
U igraonici se djeca igraju, uče hrvatski jezik te pišu školske zadaće

Gradonačelnik Antun Korušec, uz ostalo je rekao da se Grad Bjelovar prije više godina uključio u akcijski plan  Vlade Republike Hrvatske  Desetljeće za Rome 2005 – 2015. Od školske godine 2008./2009. daje stipendije za učenike srednjih škola romske nacionalne manjine. Mjesečna stipendija iznosi 400,00 kuna i dodjeljuje se za 10 mjeseci tijekom godine. Stipendija je nepovratna pod uvjetom da korisnik stipendije završi srednju školu.

Pojasnio je da se Grad Bjelovar 2009. godine uključio kao poslodavac u provođenje mjera Vlade Republike Hrvatske za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba na javnim radovima, kojega provodi i financira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Na javnim radovima zaposleno je 14 Roma, među kojima su bila i četiri romska pomoćnika u nastavi.

Gradonačelnik Antun Korušec, uz ostalo je rekao da se Grad Bjelovar prije više godina uključio u akcijski plan Vlade Republike Hrvatske Desetljeće za Rome 2005 - 2015.
Gradonačelnik Antun Korušec, uz ostalo je rekao da se Grad Bjelovar prije više godina uključio u akcijski plan Vlade Republike Hrvatske Desetljeće za Rome 2005 – 2015.

Osim toga, rekao je, 2004. godine osnovan je Dječji vrtić Pinokio kojeg najviše polaze romska djeca. Grad Bjelovar sufinancira rad vrtića prema odluci Gradskog vijeća Grada Bjelovara prema istim kriterijima kao u ostalim privatnim vrtićima u Bjelovaru. Za potrebe smještaja 60 djece u Dječjem vrtiću Pinokio u 2012. godini osigurano je 643.104,00 kuna.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content