Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Počela jednosmjenska nastava u područnoj školi Ždralovi

Počela jednosmjenska nastava u Područnoj školi Ždralovi, 29. ožujka 2016. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Nakon što je 2. osnovna škola Bjelovar još 2010. godine uvela jednosmjensku nastavu u matičnoj i područnoj školi Centar, u utorak 29. ožujka 2016. takav oblik nastave dobili su i u područnoj školi Ždralovi. Povijesni trenutak za tu školu, koji bi trebao značiti i višu kvalitetu rada te bolju organizaciju života učenika, ali i roditelja, u Ždralovima je obilježen svečano uz prigodne govore i priredbu tamošnjih učenika.

Svečanosti su nazočili i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, njegova zamjenica Lidija Novosel te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Milan Mateković.

Tom prilikom, gradonačelnik Korušec pozdravio je sve prisutne i zaželio im ugodan rad i učenje u jednoj smjeni. Rekao je kako se do toga nije došlo preko noći te da je u 2010.godini uloženo 5 milijuna i 500 tisuća kuna u obnovu područne škole Centar kako bi se prešlo na rad u jednoj smjeni. Od toga je Grad Bjelovar dao 3 milijuna i 400 tisuća kuna, a ostatak mjerodavno ministarstvo. U tri godine Grad je uložio 600 tisuća kuna u 2.osnovnu školu radi osiguravanja jednosmjenske nastave, a posebno 138 tisuća kuna u područnoj školi Ždralovi kako bi se takav oblik nastave i tamo osigurao, objasnio je gradonačelnik te je dodao kako je ulaganje u škole i djecu budućnost Bjelovara iako danas novac nije lako osigurati.

Pohvalio je sve učitelje i učenike 2. osnovne škole radi dobroga rada i mnogih priznanja koja dobivaju. Potkrijepio je to i činjenicom da je riječ o školi koja je, uz bjelovarsku 3.osnovnu školu, jedna od 150 škola u Hrvatskoj među 705 prijavljenih na natječaj CARnetovog projekta, dobila status E-škole. Za provođenje tog projekta za te dvije bjelovarske škole Grad Bjelovar izdvaja 120 tisuća kuna na godinu.

Na svečanosti u Ždralovima ravnateljica 2. osnovne škole Bjelovar, Davorka Bačeković-Mitrović, zahvalila se Gradu Bjelovaru na svesrdnoj podršci te je prisutnima rekla kako su uvjeti u područnoj školi u Ždralovima zaista odlični. To je je jedina školska zgrada 2. osnovne koja ima svoju školsku dvoranu, a sada i jednosmjensku nastavu, dodala je. Napomenula je kako to znači da će nastava početi u 8 ujutro, a oko 13 sati ili 13 i 30 učenici će već biti kod svojih kuća. Moramo priznati da smo mi jedna od rijetkih škola u Hrvatskoj koja svake godine povećava broj učenika tako da nam se u posljednjih dvije do tri godine na razini cijele škole povećao za cijeli jedan razredni odjel, istaknula je ravnateljica Bačeković-Mitrović. Prije dvije do tri godine, kaže, u Ždralovima je bilo oko 150 učenika, a danas ih je 164 u osam razrednih odjeljenja.

Gradonačelnik Korušec na svečanosti je podsjetio i kako je 2012. godine jednosmjensku nastavu dobila i 1.osnovna škola Bjelovar. Da bi se to ostvarilo napravljeno je šest učionica u potkrovlju te škole za što je iz gradskoga proračuna izdvojeno milijun i 700 tisuća kuna. Još su ostale 3. osnovna i 4. osnovna škola Bjelovar za koje imamo planove ulaganja kako bi prešle na jednosmjensku nastavu, istaknuo je, što znači veću kvalitetu učenja, a to je blagodat za učenike, učitelje, ali i roditelje.

TEKST: Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content