Uspješno završio 23. jesenski međunarodni bjelovarski sajam (11. – 13. rujna 2015.)

23. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, 11. - 13. rujna 2015., sajamski prostor u Gudovcu FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Uspješno je završila najveća poljoprivredna, gospodarska i obrtnička manifestacija u Hrvatskoj, 23. jesenski međunarodni bjelovarski sajam.

Na svečano otvorenje sajma došli su mnogi uzvanici, među kojima i Franjo Lucić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koji je i otvorio sajam, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol i Marija Vukobratović, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije koji su se obratili skupu. Okupljenima su se obratili i domaćini, župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec.

U svom govoru gradonačelnik Antun Korušec je, uz srdačne pozdrave i dobre želje, rekao: Kroz 23 godine ovoga Sajma uspjeli smo svake godine dobiti sve veći broj izlagača, posjetitelja i sve veću neto izložbenu površinu. To je zasluga tvrtke Bjelovarski sajam, Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara. Te programe i ta nastojanja nastavljamo i idućih godina. Pokušali smo, a posebno ove 2015. godine, poboljšati kvalitetu sajamskog prostora: ulaze u Sajam, komunikacijske površine, parkirališta, digitalne i elektronske veze i štandove. Dobrim programima i poboljšanjem kvalitete uvjeta na Sajmu, dobit ćemo i nove izlagače i nove posjetitelje. Kroz sve 23 godine promovirali smo zajedno, ovdje u Gudovcu, istinu o Hrvatskoj i istinu o hrvatskom selu. Imamo sjajnu zemlju, obradive površine, koje nažalost nisu dovoljno obrađene, sjajne seljake koji znaju i žele proizvoditi hranu. Imamo preradbene kapacitete. Imamo i građane Hrvatske te turiste koji traže hranu proizvedenu na hrvatskom tlu.

23. jesenski  međunarodni bjelovarski sajam, 11. - 13. rujna 2015., sajamski prostor u Gudovcu FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Govor gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušca na otvorenju 23. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma

Gradonačelnik Antun Korušec na kraju je dodao da je Hrvatska, kao ni jedna druga zemlja članica EU, prošla težak i trnovit put pristupnosti i članstvu Europskoj uniji. Kroz taj put prilagodili smo, rekao je, svoje zakonodavstvo pravnoj stečevini Europske unije i s tim možemo biti zadovoljni. Očekujemo otvorene EU fondove i očekujemo tržište od najmanje 500 milijuna ljudi koji traže hrvatsku hranu. Zadatak je svih nas, koji smo u prilici nešto učiniti, da stvaramo takvu agrarnu politiku da hrvatski seljak može proizvoditi i imati sigurno tržište za svoje proizvode.

Na Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu, već tradicionalno Grad Bjelovar ima svoj izložbeno-prodajni štand na kojemu su, na ovome jesenskom sajmu, izlagali proizvođači domaćeg sira, meda, voća i vina. Ovogodišnji gost Grada Bjelovara došao je iz kaštelanskog zaljeva iz Kaštel Kambelovca sa svojim proizvodima od inćuna, ušata, kozica, sira i paprike.

23. jesenski  međunarodni bjelovarski sajam, 11. - 13. rujna 2015., sajamski prostor u Gudovcu FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Izložbeno-prodajni štand Grada Bjelovara na 23. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu

Već tradicionalno, zadnjeg dana Jesenskog sajma održan je prijem sudionika županijskog natjecanja orača. Ove je godine zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević sa suradnicima na gradskom štandu primila orače, sudionike 14. županijskog natjecanja orača s područja Grada Bjelovara. To su Luka Perković koji je osvojio 2. mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, Igor Krejči, 3. mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, Zoran Kosanović, 3. mjesto u kategoriji plugova premetnjaka i Ivan Ivanuš, 3. mjesto u kategoriji oranja konjskom zapregom.

23. jesenski  međunarodni bjelovarski sajam, 11. - 13. rujna 2015., sajamski prostor u Gudovcu FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Tradicionalni prijem sudionika županijskog natjecanja orača

Na državnoj stočarskoj izložbi održana je i izložba konja. Predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije uručili su priznanja najboljima.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec uručio je tada priznanja Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari Husari 1756 najboljima za konje Gidrane. Priznanja su dobili za kolekciju pastuha: prvo mjesto Marijan Ralica, drugo Mišo Dijanek i treće Branko Kovačić. Za kolekciju kobila, prvo mjesto i šampionski naslov pripao je Branku Kovačiću, 2. mjesto Jakovu Brkiću i treće Stipanu Trogrliću. U kolekciji omica, prvo mjesto pripalo je Ivanu Kampiću, drugo Stipanu Trogrliću i treće Marijanu Ralici. Priznanje za ždrijebe dobio je i Stjepan Trogrlić.

23. jesenski  međunarodni bjelovarski sajam, 11. - 13. rujna 2015., sajamski prostor u Gudovcu FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Gradonačelnik uručio priznanja Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari Husari 1756 najboljima za konje Gidrane

Sva tri dana trajanja Sajma na gradskom štandu mogle su se dobiti informacije i o energetskoj obnovi objekata u privatnom i javnom sektoru, o kreditiranju poduzetnika i poljoprivrednika te ostalim poticajima Grada Bjelovara za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, uključujući i poljoprivredu.

Zlatni plodovi jeseni, izloženi na gradskom štandu, uz slike Likovnog udruženja Bjelovar i djevojke u replikama građanskih haljina iz vremena carice Marije Terezije, dali su vrlo interesantan izgled štandu Grada Bjelovara.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Back to top