Obilježavanje Jom Hašoa 2013. u Bjelovaru

Rabin Kotel Dadon posjetio Grad Bjelovar povodom obilježavanja Jom Hašoa 2013. u Bjelovaru, 25. veljače 2013. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Gradonačelniku Grada Bjelovara Antunu Korušcu obratili su se iz Židovske vjerske zajednice Bet Israel iz Zagreba s molbom za sastanak.

Sastanak je održan u ponedjeljak, 25. veljače 2013. godine u Gradu Bjelovaru. Na njemu su sudjelovali gradonačelnik Antun Korušec, rabin Kotel Dadon i ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Mladen Medar.

Povod sastanka je želja Židovske vjerske zajednice da obilježi Jom Hašoa (dan stradanja i junaštva) u nedjelju, 7. travnja 2013. godine na groblju sv. Andrije u Bjelovaru.

Uz izraze dobrodošlice, gradonačelnik Antun Korušec rabinu Kotelu Dadonu je rekao da je Bjelovar uljuđena multikulturalna sredina i da će se Grad Bjelovar pridružiti obilježavanju Jom Hašoa-e. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Bjelovaru su se Židovima  izjasnile dvije osobe. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ih je deset, a u Hrvatskoj 509.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, rabin Kotel Dadon i ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Mladen Medar
Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, rabin Kotel Dadon i ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar Mladen Medar

Rabin Kotel Dadon objasnio je da zadnjih godina Jom Hašoa obilježavaju ne samo u Zagrebu, već i na grobljima drugih gradova. Na taj način želi se javnost što više upoznati sa zajednicama Židova koje su djelovale prije II. svjetskog rata te im odati počast na dan stradanja i junaštva. Tako je Vijeće Židovske vjerske zajednice odabralo Bjelovar gdje će se 7. travnja 2013. godini obilježiti Jom Hašoa.

Rabin Kotel Dadon posjetio Grad Bjelovar povodom obilježavanja Jom Hašoa 2013. u Bjelovaru, 25. veljače 2013. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr
Posjet Domu kulture Bjelovar

Ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar rabinu je iznio podatke o životu Židova u Bjelovaru. Kako je Židov Dragutin Wolf osnovao bjelovarski Koestlin, obilježavanje Jom Hašoa-e u Bjelovaru će financijski poduprijeti i tvornica Koestlin.

Gradonačelnik Antun Korušec pokazao je rabinu Kotelu Dadonu Dom kulture gdje je Grad Bjelovar 2010. godine postavio ploču. U predvorju Doma kulture na ploči stoji natpis: “Ova zgrada, građena od 1913. do 1917. godine prema projektima zagrebačkog Arhitektonskog biroa Hönigsberg i Deutsch, bila je do 1941. sinagoga židovske vjeroispovjedne općine u Bjelovaru. Godine 1951. preinačena je za potrebe profesionalnog narodnog kazališta, zatim je bila Društveni dom, a nakon druge obnove svečano je otvorena 20. 6. 1989. kao Dom kulture”.

Rabin je obišao groblje sv. Andrije u Bjelovaru gdje će se obilježavanje Jom Hašoa i održati. Na kraju je kratko posjetio Gradski muzej Bjelovar.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content