U Gradu Bjelovaru predstavljen projekt Certificirane seljačke tržnice

U Gradu Bjelovaru predstavljen projekt Certificirane seljačke tržnice, 26. veljače 2013., velika vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Grad Bjelovar se u srpnju 2012. godine uključio u projekt “Certificirane seljačke tržnice”. Radi se o projektu obilježavanja poljoprivrednih proizvođača domaćih proizvoda na tržnicama. Cilj projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštititi ga od nelojalne konkurencije.

Grad Bjelovar s Udrugom hrvatskih tržnica, Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Poljoprivrednom savjetodavnom službom Bjelovarsko-bilogorske županije i Komunalcem d.o.o. Bjelovar organizirao je u utorak, 26. veljače 2013. godine u velikoj vijećnici Grada Bjelovara  predstavljanje projekta “Certificirane seljačke tržnice”, namijenjeno poljoprivrednicima koji su iskazali interes za certificiranje svojih proizvoda. Uz poljoprivrednike iz Bjelovarsko-bilogorske županije, interes je iskazalo i desetak poljoprivrednika iz Koprivničko-križevačke te Virovitičko-podravske županije.

Na predstavljanju projekta uvodno se obratio i gradonačelnik Antun Korušec. On je izrazio veliko zadovoljstvo što je nedavno bjelovarska tržnica, prema inozemnim ocjenjivačima, proglašena među pet najboljih tržnica u Hrvatskoj. Stala je uz bok dubrovačkoj, splitskoj i dvjema tržnicama iz Zagreba. Gradonačelnik je spomenuo da, uz ovaj hvale vrijedan projekt, Grad Bjelovar ulazi u još nekoliko dobrih novih projekata za unapređenje proizvodnje ovčjeg mlijeka i mesa te uzgoju autohtone kokoši Hrvatice na poljoprivrednim gospodarstvima. Projekti će se realizirati u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

Projekt su predstavili Sonja Novak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara, Miljenko Ernoić, tajnik Udruge hrvatskih tržnica, Josip Heged, član Uprave Komunalca d.o.o. Bjelovar, Iva Majhen-Vlašiček, rukovoditeljica Podružnice Poljoprivredne savjetodavne službe Bjelovarsko-bilogorske županije i Ljiljana Šepak, viša stručna savjetnica za ekološku i integriranu proizvodnju i predsjednica Povjerenstva za nadzor proizvoda hrvatskog seljaka. Skupu se obratio i Željko Stojković, viši stručni suradnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo i lovstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Povjerenstvo je u jesen prošle godine obišlo prvu skupinu poljoprivrednika i odmah nakon što vrijeme dozvoli, obilaskom poljoprivrednih gospodarstava, nastavit će utvrđivati porijeklo proizvoda za izdavanje certifikata. Podjela certifikata planirana je u proljeće ove godine. Na tržnici će prodavači certificiranih OPG-a biti označeni kako bi kupci mogli prepoznati proizvode za koje postoji garancija da su proizvedeni na označenim OPG-ima.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content