Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održana konferencija za novinare o kapitalnim projektima Grada Bjelovara

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i saborska zastupnica Đurđa Adlešič održali su u srijedu, 10. studenoga 2010. godine konferenciju za novinare. Održana je nakon prethodnoga dana održanog njihovoga sastanka s ministrom financija Ivanom Šukerom.

Saborska zastupnica Đurđa Adlešič i gradonačelnik Antun Korušec izložili su ministru Ivanu Šukeru kapitalne projekte Grada Bjelovara za koje je potrebna potpora Vlade Republike Hrvatske.

To su ponajprije izgradnja učeničko-studentskog doma za koji postoji sva potrebna dokumentacija i građevinska dozvola. Uz vrijednost zemljišta, za pripremne radnje i dokumentaciju Grad Bjelovar je do sada izdvojio osam milijuna kuna. Gradonačelnik Antun Korušec novinarima je naglasio da je taj projekt od velike važnosti za nastavak razvoja visokog, višeg i srednjeg školstva u Bjelovaru i da su dobili naznaku ministra Šukera da će uvrstiti inicijalna sredstva u državni proračun za 2011. godine za početak izgradnje doma, do pet milijuna kuna.

Grad Bjelovar će kandidirati i komunalne projekte Hrvatskim vodama. Među njima je i izgradnja spojnog kolektora K1 koji će povezati odvodnju naselja Ždralovi, Vidikovac, Mlinovac, Radničko naselje, Novoseljani i Prokljuvani i potrebno je osigurati 3,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Antun Korušec podsjetio je novinare da je Grad Bjelovar u projektu Betterment II za izgradnju kanalizacije izdvojio već osam milijuna kuna. Spajanjem kanalizacije na glavni kolektor i uređaj za pročišćavanje povećat će se standard svim žiteljima toga dijela Bjelovara te omogućiti normalan rad obrtnika i poduzetnika. Za taj projekt postoji sva dokumentacija i građevinska dozvola.

Nadalje, potrebno je osigurati 4 milijuna kuna za izgradnju vodovodne mreže Jug I, III, IV i VI (naselja Brezovac, Pavljani, Malo Korenovo, Galovac, Obrovnica). Projektna dokumentacija je izrađena.

Na kraju je gradonačelnik govorio o poslovnim zonama koje imaju važan utjecaj na razvoj grada i regije. Grad Bjelovar je završio sve imovinsko pravne poslove vezane za buduću Industrijsko-poslovnu zonu „Veliko Korenovo“. Radi se o površini od 147 ha, uz buduću autocestu prema Bjelovaru. I tijeku je prijenos vlasništva sa Republike Hrvatske na Grad Bjelovar.  
Također, zatražena je i potpora za proširenje Poslovne zone Novi-Borik Lepirac te njeno komunalno opremanje kako bi se krenulo u prodaju parcela za koje je zainteresirano petero ozbiljnih investitora.

Saborska zastupnica Đurđa Adlešič, uz ostalo, novinarima je objasnila svoju odluku o povratku u zastupničke klupe, demantirajući one koji su je nazvali „foteljašicom“. Nije htjela trgovati i jedini dug koji treba vratiti, kazala je,  dug je biračima ovoga kraja. Najavila je da neće dići ruku za državni proračun Vladi Republike Hrvatske ako u njega ne uđu dva projekta Grada Bjelovara. To je izgradnja učeničko-studentskog doma te Poslovna zona Veliko Korenovo. Investicija za izgradnju doma je velika (45 milijuna kuna). Radi se o domu visokog standarda, s 240 ležajeva, apartmanskog tipa. Naglasila je da se sve to ne može financirati iz nekoliko godišnjih proračuna, ali je važno započeti izgradnju.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content