Prijem članova Al-kluba Bjelovar

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i njegova zamjenica Đurđica Ištef Benšić u srijedu su, 10. studenoga 2010. godine održali sastanak sa članovima Kluba liječenih alkoholičara Bjelovar (AL-klub Bjelovar) na čelu s predsjednikom Draženom Žagijem i predsjednikom Nadzornog odbora Matkom Miličićem.

Djelujući neprekidno od 27. prosinca 1965. godine uskoro će AL-klub Bjelovar obilježiti punih 45 godina neprekidnoga rada. Mjesec borbe protiv alkoholizma obilježava se od 15. studenoga do 15. prosinca kako bi se senzibilizirala javnost o štetnosti i raširenosti alkoholizma. Povod prijema, uz ove važne datume, rekao je gradonačelnik Antun Korušec, je i dogovor o načinu rada Kluba slijedećih godina. Dogovoreno je da se okupe sve relevantne institucije, od Bjelovarsko-bilogorske županije, Centra za socijalnu skrb, Obiteljskog centra, Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i dr. te dogovore načini i hodogrami zbivanja i sastanaka koji bi senzibilizirali javnost i osigurali normalnan rad u Klubu. Naime, sve je teže dobiti ljude da rade na dobrovoljnoj osnovi te je potrebno pronaći načine suradnje slijedećih godina kako bi se AL-klubu i dalje osigurao redovan i uspješan rad. Tom prilikom gradonačelnik Antun Korušec najavio je i podršku Klubu u obilježavanju 45. obljetnice rada kako bi Klub završio 2010. godinu bez dugovanja u svom redovnom poslovanju.

Klub danas ima 75 redovnih članova i 15 članova obitelji. Povremeno dolazi i 30 članova koji su mahom dugogodišnji apstinenti. Među redovitim članovima je desetak žena. Ove je godine bilo desetak recidivista.

Čestitajući članovima 45. obljetnicu njihova Kluba gradonačelnik je na kraju rekao da su klubovi liječenih alkoholičara, uz podršku obitelji, nezamjenjivi u liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji alkoholičara.

Predsjednik AL-kluba Bjelovar Dražen Žagi, uz ostalo je rekao, kako je bjelovarski AL-klub jedan od najstarijih klubova u Hrvatskoj, a rad nije prekinuo ni u ratnim vremenima. Klub se održao i uz pomoć starih apstinenata. Do pretprošle godine AL-klub u Bjelovaru bio je jedini u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dražen Žagi iznio je podatak da je Bjelovarsko-bilogorska županija pri vrhu u Hrvatskoj po potrošnji alkohola i suicidima, ali je i bjelovarski AL-klub pri vrhu u Hrvatskoj u zadržavanju apstinencije svojih članova. Spomenuo je podatak da su u klubu i 23 osobe koje apstiniraju preko pet godina.

Najstariji član AL-kluba, 84-godišnji Zvonimir Žagi koji 37 godina ne pije alkohol, pojasnio je prisutnima od koje su velike važnosti klubovi, ne samo za svakog ovisnika o alkoholu. Potpora kluba je najvažnija za zadržavanje apstinencije te je vrlo pohvalno što su uz pomoć AL-kluba Bjelovar i velikim trudom predsjednika Dražena Žagija osnovani klubovi u Daruvaru, Čazmi, Garešnici i Velikom Grđevcu.

Matko Miličić, član AL-kluba Bjelovar je, uz ostalo, iznio podatak da je u Hrvatskoj 300 tisuća registriranih alkoholičara. Uz neregistrirane alkoholičare i članove obitelji alkoholičara, ta se brojka penje na preko milijun osoba koje pate zbog alkoholizma i kojima je potrebna pomoć.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content