Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Gradska knjižnica svojim korisnicima osigurala korištenje micro:bitova

Narodna knjižnica „Petar Preradović“ druga je u Hrvatskoj uvela mogućnost posudbe micro:bitova. Riječ je o malenim računalima koja se mogu programirati. Svrha im je učenje i podučavanje učiniti jednostavnim i zabavnim, a prezentacija nove građe održana je u petak, 19. siječnja 2018., na Dječjem odjelu knjižnice.

Ukupno je nabavljeno 40 micro:bitova od kojih će 30 biti za posudbu na Dječjem odjelu i Odjelu za odrasle, dok će se preostalih 10 koristit za razne radionice programiranja.

Rad knjižnice pohvalio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak te dodao kako se priča 21. stoljeća ne može graditi s birokratskim aparatima iz 20 stoljeća.

  • Naš cilj je razvoj IT sektora u Bjelovaru kao jedne mikro zajednice koja će biti poticaj za daljnji razvoj Grada. Sukladno tome, projektom smo odlučili najmlađu populaciju ovoga grada usmjeravati u napredne tehnologije. Želja mi je da se u Bjelovaru razvija integralni pristup od osnovnih školska, preko srednje škole, sve do našeg Veleučilišta i Tehnološkog parka, rekao je gradonačelnik i najavio mogućnost angažiranja jedne mlade bjelovarske IT kompanije koja bi trebala izraditi nova rješenja mobilnog prometa i parkinga Grada Bjelovara, u suradnji s učenicima 4. osnovne škole Bjelovar.

Projekt micro:bitova pokrenut je na poticaj Nenada Bakića, osnivača Instituta za razvoj i inovativnost mladih koji je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo postignutom suradnjom, a posebice ga veseli činjenica da tim projektom, uz djecu, pristup novoj tehnologiji imaju i odrasli.

  • Želimo novom tehnologijom doći i u škole, ali i u obitelji. Svjestan sam da se roditelji boje ovoga što im djeca rade i ne usvajaju smjer u kojem oni idu. Ovo je odlična prilika da zajedno nauče programirati računala i shvatiti da je budućnost stigla, ali nije ravnomjerno raspoređena. U Hrvatsku još nije stila, ali u neke enklave, poput Bjelovara stiže, zaključio je Nenad Bakić.

Prisutnima se obratio ravnatelj knjižnice Marinko Iličić, ovlašteni edukator i profesor informatike Branko Raičković, a prezentaciji je nazočila i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijačić Erjavec.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content