Europska komisija Bjelovaru odobrila projekt HUB-a

Među čak 137 europskih projekata, bjelovarski projekt digitalnog inovacijskog centra (HUB-a) na natječaju Europske komisije ocjenjen je među najboljima i jedan je od tri odobrenih u Hrvatskoj. Čulo se to danas na konferenciji za novinare na kojoj je gradonačelnik Dario Hrebak, s predstavnicima glavnih partnera u projektu – direktoricom Tehnološkog parka Ivanom Jurković, dekanicom Veleučilišta u Bjelovaru Zrinkom Puharić te prodekanicom za nastavu Veleučilišta Tatjanom Badrov, pobliže govorio o projektu pod nazivom Hub.in Bjelovar.

  • Ovo je veliko priznanje za Grad Bjelovar i odlično će se uklopiti u koncept pametnog grada. Natječaj je bio vrlo rigorozan te je tražio veliku inovativnost u stvaranju projekta stoga pohvaljujem rad dekanice Veleučilišta te direktorice Tehnološkog parka. Digitalni hub znači da će Grad novim mladim informatičarima omogućiti prostor, opremu te pokrivati režijske troškove, rekao je gradonačelnik.

Naime, na temelju iskazanoga interesa, Grad je ušao u mrežu HUB-ova u Europi koju će podupirati Europska komisija. Riječ je o mentorskoj i savjetodavnoj podršci za prvu fazu uspostave modela HUB-a.

  • Tehnološki park će i dalje u suradnji s Gradom i Veleučilištem primjenjivati i prijavljivati projekte na natječaje Europske komisije i raznih fondova. Ovaj projekt nije potpora samo poduzetnicima Grada Bjelovara nego obuhvaća cijelu kontinentalnu Hrvatsku, dodala je direktorica Tehnološkog parka.

Inače, digitalni inovacijski centri podrška su poduzećima da postanu konkurentnija poboljšanjem njihovih poslovnih i proizvodnih procesa kao i proizvoda i usluga putem digitalne tehnologije. Djeluju kao one-stop-shop, pružajući korisnicima pristup tehnologijskim testiranjima, podršci financiranju, marketinškim inteligentnim mogućnostima i mogućnostima umrežavanja. Gospodarska područja u kojima Grad Bjelovar želi razvijati inovativna rješenja prvenstveno su sektori obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, proizvodno-prerađivačka industrija, poljoprivreda te ICT. Nakon uspostave modela bjelovarskoga HUB-a, u drugoj fazi slijedi infrastrukturno uređenje i opremanje.

Back to top