Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Konstruktivna i dobra suradnja Grada Bjelovara i Bjelovarsko-križevačke biskupije

Dana 22. veljače 2017., održan je sastanak između gradskih čelnika i predstavnika Bjelovarsko-križevačke biskupije prema obostranom iskazanom interesu i želji. Na sastanku su sudjelovali gradonačelnik Antun Korušec sa svojim zamjenicama Lidijom Novosel i Jasnom Višnjević, bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak te ekonom i ravnatelj Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Josip Stipančević.

Tema je bila dosadašnja suradnja te planovi u skorijoj budućnosti, u projektima od zajedničkog interesa. Podsjetimo, dana 20. rujna 2011. godine potpisan je Sporazum između Grada Bjelovara i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Njime je dogovoren prijenos prava vlasništva nekretnina Grada bez naknade na Biskupiju, i to :

  1. k.č.br. 2455/1 voće na Trgu Eugena Kvaternika, površine 335 m2, upisane u zk.ul.br. 5687,
  2. k.č.br. 4025/1 dvorište u Ulici Zvijerci, površine 3018 m2, upisane u zk.ul.br. 6269 te
  3. k.č.br. 4028 oranica Malo polje, površine 2967 m2, upisane u zk.ul.br. 6269.                           

Prve dvije navedene nekretnine procijenjene su ukupno na 1.446.635 kuna, a zaključeni su i posebni ugovori kojima su, bez naknade, predane u vlasništvo Biskupije.

Posebna tema razgovora bila je darovanje treće nekretnine – Malog polja, u procijenjenoj vrijednosti od 667.575 kuna, koju će Grad Bjelovar, također bez naknade, odlukom Gradskoga vijeća darovati Biskupiji. Na tom mjestu, koje se nalazi u Zvijercima, Biskupija ima namjeru graditi crkvu za tamošnju Župu Majke Božje Lurdske, a koja trenutačno radi u sklopu mjesnoga doma.

Gradonačelnik Korušec sa svojim je suradnicima javno izrazio zadovoljstvo suradnjom s Bjelovarsko-križevačkom biskupijom i osobno s biskupom Huzjakom te je napomenuo da Grad u proračunu za 2017. ima predviđenu stavku od 300 tisuća kuna. Taj je iznos Grad spreman transferirati Biskupiji primarno za izgradnju crkve u Zvijercima ili za druge projekte koje Biskupija istakne u zahtjevu.

Dobra suradnja Grada s Biskupijom, kao i sa župama prije formiranja Biskupije, vidljiva je u novčanim donacijama Grada Bjelovara za vjerske objekte i zajednice, a to su: Crkva sv. Terezije Avilske, Crkva sv. Tome u Tomašu, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika, Crkva sv. Petra u Prgomelju, Župa Blažene Djevice Marije u Mariji Bistrici, Župa sv. Antuna Padovanskog, crkva u Kusonjama, Kapelica Rajić, Crkva Zrinski Topolovac, Župa sv. Antuna Padovanskog – Frama, uređenje križa u Stančićima, Kapela sv. Križa na groblju Sv. Andrije, Kapelica Trojstveni Markovac, Kapelica Galovac, sanacija raspela u Galovcu i u Ulici Andije Hebranga.

U razdoblju od 2005. do 2016. godine Grad Bjelovar je donirao sredstva u iznosu od 4.001.083,53 kuna za investicije i investicijsko održavanje vjerskih objekata, vjerskih programa i darovanje zemljišta. Istovremeno, na temelju sjajne suradnje sa Župom sv. Antuna Padovanskog, za potrebe Caritasa te Župe, Grad je izdvojio 2.350.670,00 kuna. To znači da je u tom razdoblju, od 2005. do 2016., Grad Bjelovar iz svog proračuna za vjerske sadržaje osigurao i isplatio iznos od 6.351.753,53 kune.

Grad Bjelovar iskazao je spremnost i dalje financirati i pomagati programe na temelju zahtjeva Biskupije. Biskup msgr. Vjekoslav Huzjak također je izrazio zadovoljstvo suradnjom te je gradske čelnike na sastanku informirao o planovima izgradnje crkve u Zvijercima. Otkrio je da se radi na projektu idejnog rješenja, nakon čega slijedi glavni izvedbeni projekt i početak gradnje te je istaknuo da bi se bez pomoći Grada ti projekti puno teže izrealizirali.

Tekst i fotografije: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content