KREĆE CJELOVITA OBNOVA SOKOLANE, SPORTSKE BJELOVARSKE LJEPOTICE

Nakon konstrukcijske obnove, zgrada Sokolskog doma, odnosno poznata Sokolana kreće u potpunu obnovu. Putem postupka javne nabave posao izvođača radova dobila je tvrtka Crotal. Ukupna vrijednost ugovora, u koje su uključeni radovi i nadzor, iznosi nešto više od 5 milijuna eura. Obnova je sufinancirana novcem iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, financiranje je 100%.

Radovi koji će se izvoditi su kompleksni i zahtjevni jer ipak je riječ o zgradi starijoj od stotinu godina. Obuhvaćat će to restauratorske radove na obnovi pročelja, postavit će se nova stolarija, Tu su i radovi na energetskoj obnovi radi ušteda energije, što podrazumijeva i potpuno nove uređaje, dizalicu topline, fotonaponsku elektrana.

Rok za dovršetak radova je u travnju 2025.

Sokolanu je, prilikom početka radova na cjelovitoj obnovi, obišao i gradonačelnik Dario Hrebak s predstavnicima izvođača radova i nadzora.
Podsjetimo, zgrada Sokolskog doma u vlasništvu je Grada Bjelovara i njome upravlja Gradsko poduzeće za upravljanje športskim objektima Grada Bjelovara. Zgrada ima svojstvo pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i vrijedan je primjerak arhitekture s početka 20. stoljeća u Bjelovaru, djelo poznatog arhitekta Dioniza Sunka.

Objekt Sokolane je sportske namjene i u njemu se, do prije početka radova na konstrukcijskoj obnovi, odvijala nastava za 285 učenika 2. osnovne škole Bjelovar, 373 učenika srednje tehničke škole te 300 učenika srednje obrtničke škole. Osim odgojno-obrazovnih programa, objekt služi i za sport i rekreaciju i u njemu je trenirao Atletski klub Bjelovar sa 125 djece, Gimnastički klub Bjelovar sa 120 djece, Bjelovarski plivački klub s 50 djece, Športski plesni klub H8 s 30 djece, Košarkaški klub VEDI s 15 djece, te se odvijala rekreacija za dvije grupe košarke, a teretana u podrumskim prostorijama se koristila za potrebe osoba s invaliditetom, paraolimpijce i učenike Centra za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar.

Sportsku namjernu, prvenstveno za Atletski i Gimnastički klub, Sokolana će imati i nakon obnove.

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content