28. TEREZIJANA NAJSPEKTAKULARNIJA DO SADA

Terezijana će trajati od 13. do 16. lipnja, a prati je spektakularan program za sve naraštaje

Na konferenciji za novinare u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu najavljena je najpoznatija bjelovarska manifestacija – Terezijana. Organizator je Grad Bjelovar u suradnji s Centrom za cjeloživotno učenje i kulturu i Turističkom zajednicom Bilogora-Bjelovar, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta.

Riječ je o 28. izdanju najveće gradske manifestacije, čiji su temelji nastali na bjelovarskoj povijesti, a cilj joj je prikazati ono najbolje što Bjelovar nudi svojim sugrađanima i turistima koji ga posjećuju.
„Ovo je prvi puta da predstavljamo Terezijanu u Zagrebu. Razlog je jednostavan – privlačenje posjetitelja. Prošle godine manifestaciju je posjetilo više od 100.000 ljudi, a već sada smještajni su kapaciteti poprilično popunjeni, što dovoljno govori o interesu za ovaj bogat program u čast carici Tereziji. Velik broj različitih događaja osigurava da svatko može pronaći nešto za sebe. Od obitelji s djecom, ljubitelja rocka, kreativce do ljubitelja gastronomije i tradicije, svi će pronaći svoj kutak u centru Bjelovara“, naglasio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Uz mnoga kulturna događanja, kao i gastronomska iznenađenja, organizirani su brojni zabavni sadržaji za sve naraštaje tijekom četiri dana.

„Započinjemo 13. lipnja svečanim otvaranjem u atriju Gradskog muzeja, nakon čega na središnjem trgu u parku nastupa Big Band Bjelovar s Vannom i Martinom Kosovcem, a slijedi nastup legendarnog Parnog valjka. Glazbena zabava se sljedeći dan nastavlja rock koncertima The Best Beat – The Beatles tribute banda, Psihomodo Popa i Dine Jelusića“, rekao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Subota nudi brojne sadržaje za djecu, zmajadu, sport, Festival igračaka, a navečer će posjetitelje zabavljati Novi fosili i Doris Dragović te mladi i ultra popularni Grše koji će napraviti spektakl.

„Iako smo zadovoljni s gastro ponudom, Burger Festival je nešto novo u Bjelovaru. Radujemo se novim delicijama Mate Jankovića i Ivana Pažanina. Dolazi nam i Festival svjetla koji se održavao u Zagrebu. Radimo ga u suradnji s mladim umjetnicima iz Budimpešte s kojima ćemo osvijetliti četiri velike zgrade specijalnim svjetlosnim efektima. Nedjelja je obiteljski dan i dan za bicikliste koji završava velikim koncertom Jelene Rozge. Tijekom sva četiri dana imamo i bogat sportski program poput utrke Fun Run na kojoj imamo više od 500 trkača. Terezijana nudi program za sve naraštaje. U njoj želimo spojiti urbano s tradicijom. Stoga pozivam sve, dođite, nemojte je propustiti jer bit će zaista sjajna“, istaknuo je zamjenik Brajdić.

U svečanoj carskoj povorci uz koju će biti uprizoren dolazak carice Marije Terezije sudjelovat će više od 700 sudionika same povorke.

„Novost u programu je razgovor carice i Barbare Kolar. Na jednom će se mjestu sastati dvije žene iz dva različita doba te će zasigurno svima biti zanimljivo poslušati ga. Na tradicionalnom balu sudjelovat će 18 plesačica i dva plesača iz zagrebačke Škole za klasični balet koji će rekonstruirati glazbu i balove iz vremena Marije Terezije“, najavila je intendantica riječkoga HNK Dubravka Vrgoč, koja je osmislila dolazak carice Marije Terezije i njezine pratnje, što je i središnji događaj manifestacije.

Doris Pinčić i Bjelovarčanka Barbara Kolar bit će voditeljice programa na manifestaciji.
„Nakon prošlogodišnjeg zabavnog iskustva transformacije u lik Marije Terezije i povratka u neka davna vremena, ovogodišnji razgovor sigurno će biti zanimljiv. Očekujem mnogo s obzirom na caričino dugogodišnje iskustvo supermoćne žene na ovim prostorima, sigurno ima spremne odgovore na sva moja pitanja. Moram se jako ozbiljno pripremiti“, rekla je Barbara Kolar.

Sama carica Marija Terezija podsjetila je kako povijesne činjenice kažu kako ona sama nikada nije došla u Bjelovar.
„Zbog toga, moji dragi Bjelovarčani naprave ovu kulturno-umjetničku carsku manifestaciju za mene. I svaki puta me zovu, svake godine rado dođem, vidim drage prijatelje. Pozivam vas sve da se zabavimo u carskoj priči!“, istaknula je carica koju utjelovljuje Bjelovarčanka Anita Vegh.

Čekamo vas na 28. Terezijani, dođite!

Detalje pratite na: Facebook / Instagram / TikTok / YouTube / WEB

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content