Održana konferencija “Mogućnosti ženskog poduzetništva za lokalni razvoj”

U okviru Europskog tjedna malog i srednjeg  poduzetništva 2010. godine koji se provodi u 37 zemalja sudionica Projekta i traje od 25. svibnja do 1. lipnja 2010. godine,  Grad Bjelovar i razvojna agencija Poslovni park Bjelovar d.o.o. organizirali su u utorak, 25. svibnja 2010. godine u velikoj vijećnici Grada Bjelovara konferenciju na  temu Mogućnosti ženskog poduzetništva za lokalni razvoj.

Uz domaćina, gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušca, konferenciji je prisustvovala i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič koja je pozdravila nazočne žene poduzetnice i informirala ih o brojčanim pokazateljima i svjetskim trendovima žena uključenih u poduzetništvo, kao i važnosti Strategije ženskog poduzetništva u RH.

Gradonačelnik Antun Korušec, kao jedini muškarac na skupu, iznio je zanimljiv podatak da su i u Gradu Bjelovaru muškarci rodno manjinski dio stanovništva. Naime, prema zadnjem popisu stanovništva 52,2% u Gradu Bjelovaru je žena. Iako zabrinjava podatak da od ukupno radno sposobnih osoba 48,2% čine žene, ipak, kazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, udio žena u ukupnoj nezaposlenosti u Bjelovaru je 49% dok je u Hrvatskoj 54,9%. Na kraju je dodao da Grad Bjelovar upravo radi na ažuriranju Strategije gospodarskog razvoja grada Bjelovara. Zahvaljujući se na odazivu na konferenciju, zaključio je kako očekuje konstruktivan rad s ove konferencije kako bi se rezultati i zaključci mogli implementirani u ažuriranu Strategiju gospodarskog razvoja grada Bjelovara.

O strategiji ženskog poduzetništva govorila je prof.dr.sc. Slavica Singer, profesorica ekonomskog fakulteta iz Osijeka i direktorica CEPOR-a. Pozitivne i negativne strane obiteljskog posla i osobno iskustvo žene poduzetnice u obiteljskom poslu iznijela je Ružica Sabljo, direktorica tvrtke Parketi Sabljo d.o.o. Predstavnice Udruge poslovnih žena KRUG, predsjednica mr.sc.Marija Šola i dopredsjednica Dijana Vranković Zoričić govorile su o prednostima umrežavanja, te kao zaključak pozvale sve zainteresirane da se aktivno uključe u rad Udruge s mogućnošću osnivanja Poslovnice u Bjelovaru. Prof.dr.sc. Mirjana Pejić Bach s Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, autorica istraživanja “Ostvarenje potencijala žena u poduzetništvu, znanosti i politici u Republici Hrvatskoj” predstavila je rezultate istraživanja. Adela Zobundžija, direktorica Poslovnog parka Bjelovar govorila je o važnosti ženskog poduzetništva za lokalni razvoj.

Sudionice konferencije, njih četrdesetak, bile su žene poduzetnice, voditeljice institucija, uprava, agencija, obrazovnih ustanova, a također i članice gradskih tijela koje su na kraju događaja ispunjavale evaluacijski upitnik i iskazale zadovoljstvo temama i organizacijom skupa te sugerirale astavak aktivnosti na unapređenju poduzetništva žena.

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević, Jasminka Kišantal Zubić

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content