Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Otvoren Stalni postav Domovinskog rata u Gradskom muzeju Bjelovar

Otvoren Stalni postav Domovinskog rata u Gradskom muzeju Bjelovar FOTO: Dubravka Dragičević

Stalni postav Domovinskog rata, na prvom katu Gradskog muzeja, svečano su zajedno otvorili gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec i Andrea Posarić, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica BBŽ.

Nakon uvodnog obraćanja ravnatelja muzeja Mladena Medara te jednog od autora stalnog postava Zorana Abramovića, koji se obratio u svoje ime i ime druge dvojice autora Božidara Gerića i Tomislava Matića, skupu se obratio i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec. On je, uz ostalo, naglasio da je stalni postav Domovinskog rata napravljen po pravilima struke. Otvorenjem stalnog postava Domovinskog rata još je jedan pokušaj da se Domovinski rat ne zaboravi. Da se ne zaborave ljudi koji su poginuli za svoju Domovinu. Rekao je da je Domovinski rat bio pravedan, obramben, častan i human.

Stalni postav Domovinskog rata je svjedočanstvo u fotografijama, dokumentima i novinskim tekstovima o Domovinskom ratu. U prikupljanju građe pomogli su branitelji, udruge proistekle iz Domovinskog rata i građani. Državni arhiv Bjelovar je također pomogao te ustupio dio građe. U prvom dijelu prostora izložene su umjetničke fotografije Marije Braut o stradanjima Barutane te plakati akademskog slikara i grafičara Krešimira Ivančeka. Politička previranja i prvi demokratski izbori su u drugom dijelu postava, dok se treći dio odnosi na pojedinosti bitke za sam grad. Dio stalnog postava je ratni put bjelovarskih vojnih i policijskih postrojbi. Izloženo je nešto oružja koje je u trajnu posudbu dao Vojni muzej u Zagrebu. Zoran Tokić, akademski slikar – restaurator odlično je oblikovao panoe u stalnom postavu.

Naravno, posebna je pozornost posvećena poginulim bjelovarskim braniteljima čija su imena istaknuta na bijelom zidu.

Ljiljana Balažin i Inka Ševerdija
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content