Učenicima s teškoćama osigurani pomoćnici u nastavi u bjelovarskim osnovnim školama 2015./2016.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec potpisao je s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom i ravnateljem Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Milom Živčićem Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru natječaja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, 3. rujna 2015., Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH FOTO: Lidija Novosel www.bjelovar.hr

Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec potpisao je, 3. rujna 2015., s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom i ravnateljem Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Milom Živčićem Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Potpisivanju Ugovora nazočila je i zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel.

U okviru natječaja „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ Grad Bjelovar je ostvario bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u visini 1.502.513,10 kuna.

Tako se Grad Bjelovar našao u društvu deset gradova koji su ostvarili veće financijske potpore u projektu „Sinergijom do uspješnije zajednice“. Projekt će se provoditi u školskoj godini 2015./2016. i vrijedan je ukupno 1.635.057,18 kuna. Od toga iznosa 1.502.513,10 kuna financira Europski socijalni fond, a 132.544,08 kuna Grad Bjelovar. Tim sredstvima se zapošljava 34 pomoćnika u nastavi koji će pomagati 36 učenika s teškoćama u pet bjelovarskih osnovnih škola.

Osnovne škole su već objavile natječaj za pomoćnike i komunikacijske posrednike koji bi ovog mjeseca trebali početi s radom.

Prošle školske godine 2014./2015. Grad Bjelovar bio je jedan od četrnaest gradova koji je europskim sredstvima financirao 20 pomoćnika za 21 učenika s teškoćama. Prošlogodišnji projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“ iznosio je 858.430,63 kuna. To su bespovratna sredstva kojima su financirane plaće pomoćnika u nastavi, sufinancirana je i plaća djelatnice Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i dio režijskih troškova Udruge. Također, prošle je godine Udruga osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije ostvarila sredstva za četiri pomoćnika u nastavi putem natječaja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Grad Bjelovar je za njih izdvojio 12.800,00 kuna. Isto tako, prošle je godine Grad Bjelovar osigurao sredstva za još 4 pomoćnika putem mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Mladi za mlade“. Sufinancirao je 50 % sredstava za njihovu plaću, točnije, 45.000,00 kuna. Na taj način u prošloj školskoj godini osigurano je ukupno 28 pomoćnika u nastavi.

Ljiljana Balažin
FOTO: Lidija Novosel, Žana Vukoja

Back to top