Najavljen znanstveno – stručni skup “Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu”

Na konferenciji za novinare najavljen znanstveno - stručni skup Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu, 16. rujna 2014. FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Povodom obilježavanja Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja u petak, 26. rujna 2014. godine održat će se znanstveno stručni skup Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu.

Na konferenciji za novinare na kojem je najavljen znanstveno – stručni skup sudjelovali su Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara, dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj Zavoda za zanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru, Marijan Tandara, predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Podružnice Bjelovarsko-bilogorske županije, Vanja Posavac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara, Lidija Novosel, zamjenica gradonačelnika, Jasna Višnjević, zamjenica gradonačelnika i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Stjepan Budinski.

Najavljujući ovo događanje, gradonačelnik Antun Korušec naglasio je da je, u cilju pravilnog i objektivnog valoriziranja doprinosa Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije u Domovinskom ratu, Grad Bjelovar inicirao organizaciju znanstveno stručnog skupa. Zavod za znanstvenoistraživači i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira skup radi stručne recenzije radova koji će u konačnici biti i objavljeni u znanstvenom časopisu.

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Podružnice BBŽ prijavila je projekt Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu na natječaj Ministarstva branitelja pod nazivom Promicanje vrijednosti Domovinskog rata te im je odobren iznos od 50.000 kuna. Projekt financijski podupire s 10.000 kuna i Zaklada HAZU-a. Grad Bjelovar će ovaj projekt sufinancirati s preko 50.000 kuna kako bi organizacija cijelog skupa i objava zbornika radova bila tu da svjedoči za sve generacije, rekao je gradonačelnik.

Suorganizatori, uz Grad Bjelovar, su i Bjelovarsko-bilogorska županija, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata te Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata BBŽ.

Znanstveni skup će se održati 26. rujna 2014. godine i za sada je prijavljeno 27 izlaganja i priopćenja (22 članka samostalnog autora, 3 članka dva autora i 2 članka tri autora) koja su prošla stručnu recenziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Autori će obrađivati tri teme na znanstveno-stručnom skupu:

  • Vojni i policijski aspekt
  • Civilni i društveni život i angažiranje
  • Pisane spoznaje i dokumenti

Dr. sc. Vladimir Strugar je iznio više detalja o samom skupu te je rekao da će nakon znanstveno-stručnog skupa, izlaganja i priopćenja biti objavljena krajem godine u znanstvenome časopisu Radovi kako bi ostao i trajni pisani trag o Domovinskom ratu u Bjelovaru i BBŽ.

Ovdje možete pogledati program skupa: Program znanstveno-stručnog skupa "Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu" (26. rujna 2014., Hotel Central, Bjelovar) / 0.2 MiB /

Ljiljana Balažin
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content