Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Najavljen 11. DOKUart

Na konferenciji za novinare najavljen 11. DOKUart, 30. rujna 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Na konferenciji za novinare, koja je održana 30. rujna 2016., u povodu 11. DOKUarta – međunarodnog festivala dokumentarnog filma, najavljeno je 11 domaćih i stranih filmova, prema izboru selektorice Rade Šešić, Bjelovarčanke koja živi i radi u Nizozemskoj, dokumentaristice i ugledne suradnice mnogih svjetskih festivala dokumentarnog filma.

Festival traje od 8. do 14. listopada 2016., a sve počinje mađarskim filmom Titita, Tamasa Almasija, jednog od najpoznatijih mađarskih filmskih redatelja, koji će biti i gost festivala.

Na konferenciji za novinare, uz predstavnike Udruge za promicanje kulture – DOKUart, predsjednika Denisa Hladiša i tajnika Dražena Kranjeca, sudjelovale su i zamjenice bjelovarskoga gradonačelnika Lidija Novosel i Jasna Višnjević.

DOKUart je festival profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja Europske unije te država u susjedstvu Republike Hrvatske, koji se održava svake godine u Bjelovaru. Organizator je Udruga za promicanje kulture DOKUart, a festival se održava uz pokroviteljstvo Grada Bjelovara i Hrvatskog audiovizualnog centra, te uz podršku Hrvatskog filmskog saveza. Festival donosi čak šest hrvatskih premijera ima i bogat popratni program. Sve će se odvijati u kino-dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru, gdje festivalska publika može uživati u filmovima, u idealnim digitalnim uvjetima. Grad Bjelovar za festival je izdvojio 95 tisuća kuna, rekla je zamjenica Lidija Novosel.

U sklopu DOKUarta odvijat će se i Mali DOKUart i to 9. godinu. Riječ je o nacionalnom natječaju za najbolji dokumentarni film osnovnoškolaca, a u sklopu njega organizirana je i DOKUradionica za osnovnoškolce s uglednim predavačima: Damirom Čučićem i Borisom Poljakom, predavanja uglednih dokumentarista, projekcije za bjelovarske osnovnoškolce i srednjoškolce.

Nagrade koje dijelimo na Malom DOKUartu su Grand prix, 1., 2. i 3. nagrada. Novčane su i namijenjene poboljšanju tehničkih uvjeta u školskim video -družinama. Novac osigurava sponzor. Za dokumentarce osnovnoškolaca iz Hrvatske se raspisuje natječaj i ove je godine stiglo rekordnih 40 filmova. Do sada, u osam godina pristiglo je 240 filmova na natječaje za Mali DOKUart. I ove godine imamo popratni program – projekcije filmova s prijašnjih DOKUartova u DOKUbusu koji je parkiran na korzu u središtu grada, a idemo i s projekcijama u alternativnim prostorima uoči, za vrijeme i nakon festivala. DOKUart tradicionalno gostuje i na selu. Ovaj put je to u Općini Štefanje. istaknuo je Denis Hladiš, predsjednik Udruge za promicanje kulture DOKUart.

Ulaznice za filmove mogu se kupiti na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru i stoje 20 kuna. Projekcije počinju pola sata ranije nego prijašnjih godina, dakle u 19:30 sati, radi nešto duljih filmova.

Do sada je na DOKUartu, u deset godina, prikazano 132 filma iz 27 zemalja i 18 hrvatskih premijera. Gostovali su poznati hrvatski autori: Krsto Papić, Zoran Tadić, Petar Krelja, Branko Schmidt, Joško Marušić, Robert Zuber, Dalibor Matanić, Goran Dević, Pjer Žalica i mnogi drugi.

Program DOKUarta 2016. pogledajte ovdje: Program DOKUart 2016. 

TEKST: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content