Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Inovatori okupljeni na 4. salonu inovacija u Bjelovaru

4. salon inovacija u Bjelovaru, 30. rujna 2016., Hotel „Central“ u Bjelovaru FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Hrvatska gospodarska komora i Županijska Komora Bjelovar i ove su godine organizirale Salon inovacija. Održan je 4. godinu zaredom i to u petak, 30. rujna 2016. u hotelu „Central“ u Bjelovaru.

Uz domaće inovatore iz grada i županije, na događanju su prisustvovali i inovatori iz cijele Hrvatske te izvan njezinih granica. Cilj svega je bio potaknuti inovativno stvaralaštvo, upoznati ljude s različitim novitetima na tom polju, ali i razmijeniti iskustva što bi pridonijelo i razvoju našega gospodarstva, a samim time i zapošljavanju.

Na Salonu inovacija prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika za gospodarstvo Jasna Višnjević. Istaknula je kako je to važan događaj za naše gospodarstvo, razvoj grada i bolju budućnost svih naših građana-

Grad Bjelovar prepoznao je inovacije kao važan alat za promicanje razvoja gospodarstva. Zato smo se aktivno uključili, kao Grad, u organizaciju 1., 2., 3., i ovog 4. Salona inovacija, s logističkom i financijskom potporom. Grad Bjelovar uvijek je otvoren za inovacije, inovatore, nove ideje i nove projekte. Inovacije i inovatori jačaju poduzetništvo, povećavaju zaposlenost, potiču razvoj temeljen na znanju i primjeni novih tehnologija. Bez inovacija i inovatora nema kvalitetnih tehnoloških rješenja, napretka i razvoja. Saloni inovacija su važni jer potiču kreativne i stručne pojedince, tvrtke i organizacije na kreativno stvaralaštvo, pozitivno natjecanje i razmjenu iskustava. Saloni inovacija opominju i podstiču nadležne institucije na sustavno praćenje inovatora. Grad Bjelovar prepoznao je inovatore sa svog područja. Kao partneri inovatorima Bjelovara, pomogao je u nastupu bjelovarskih inovatora na 8. međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA 2015. u Trilju. Posebno ističemo napore Grada Bjelovara u promicanju znanosti i znanja u poveznici s inovatorima i inovacijama. Zato je Grad Bjelovar u veljači 2010., u sklopu Visoke tehničke škole u Bjelovaru, osnovao Studentski poduzetničko – tehnološki inkubator u koji su kontinuirano uključeni studenti s inovativnim projektima. U prosincu 2014., u suradnji s Visokom tehničkom školom, osnovan je Tehnološki park d.o.o. Bjelovar, koji jača inovativno poduzetništvo te razvoj znanja i vještina temeljen na novim tehnologijama u sklopu kojeg djeluje tehnološki inkubator. Treba istaknuti da su svi prostori tehnološkog inkubatora popunjeni – smješteno je 10 start-up tvrtki (poduzetnika početnika) koji zapošljavaju 17 zaposlenika što je u godinu i pol poslovanja Tehnološkog parka izvrstan pokazatelj. Grad Bjelovar subvencionira najam prostora poduzetnika početnika u inkubatoru u prve četiri godine poslovanja. U proračunu ZA 2016. planirana su financijska sredstva – potpore male vrijednosti za inovatore u iznosu od 50.000,00 kuna kojima se potiče inovatorstvo i to za: zaštitu industrijskog vlasništva, razvoj proizvoda ili usluge te za predstavljanje inovacija i novih proizvoda na tržištu. Nije novost da godinama na različitim manifestacijama Bjelovarskoga sajma Grad Bjelovar ima svoj tradicionalni štand na kojemu omogućujemo bjelovarskim proizvođačima, a samim time i inovatorima, besplatno izlaganje i prodaju njihovih proizvoda. Grad Bjelovar će i dalje ulagati napore u poticanju inovatorstva kroz svoje mjere i programe, a sve u cilju jačanja malog i srednjeg poduzetništva i stvaranja uvjeta jačanja konkurentnosti, objasnila je zamjenica Višnjević.

Uz zamjenicu gradonačelnika, na otvorenju su se obratili i Jakov Ćorić, predsjednik Županijske komore Bjelovar, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Zoran Barišić te bjelovarsko bilogorski župan Damir Bajs.

Tekst: Kristina Turković
Fotografije: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content