Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Najavljen Pčelarski sajam

Trinaestu godinu zaredom na Bjelovarskom sajmu, od 11. do 12. veljače 2017., održat će se Međunarodni pčelarski sajam. Manifestacija je najavljena na Sajamskom prostoru Gudovac u utorak, 7. veljače 2017., u prisustvu gradonačelnika Grada Bjelovara Antuna Korušeca i zamjenica gradonačelnika Jasne Višnjević i Lidije Novosel, župana Damira Bajsa sa suradnicima, predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimira Bileka te, naravno, direktora Bjelovarskoga sajma Davorina Posavca.

 Na dvodnevnoj manifestaciji i ove će se godine moći kušati i kupiti različite vrste meda i mednih pripravaka, kušati jela s medom, poslušati stručna predavanja, kao i vidjeti najnovija tehnološka dostignuća u pčelarstvu. Organizator, Bjelovarski sajam, očekuje najbolji i najposjećeniji Pčelarski sajma do sada.

 –       Zadovoljstvo mi je najaviti najslađi sajam u Gudovcu koji je postao potreba građana Bjelovara, županije i cijele Hrvatske. Sajam je sjajno koncepcijski postavljen. Uz izložbeno-prodajni, ima i edukacijski karakter, od radionica do stručnih skupova. Edukativni karakter je vrlo značajan jer omogućuje kvalitetu i kvantitetu u pčelarstvu. To je najznačajniji segment u sustavu gospodarstva i pčelarstva koji omogućuje da pčelinji proizvod bude konkurentan i sofisticiran na vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu. U Bjelovaru izvrsno radi Udruga pčelara Bilogora-Bjelovar, koja ima 150 članova i oko 12 tisuća košnica te šalju poruku da su pčelari u gradu kvaliteta koja jamči kvalitetan med i kvalitetne pčelinje proizvode. Organiziraju sjajnu manifestaciji Dani meda – pčelari svome gradu, koja osim edukativnog karaktera ima nešto puno važnije – uključivanje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i njihovo upoznavanje s kvalitetama meda i potrebom konzumacije meda. Stoga je potreba i obveza grada Bjelovara da pomaže svojim pčelarima, osiguravamo im besplatan prostor, sufinanciramo nastupe na sajmovima te izdvajamo novac iz proračuna za kupnju hrane pčelama. Osim pčelarske udruge, Grada Bjelovar sufinancira i obrtnike i gospodarstvenike s područja grada i to za njihovo usavršavanje, certificiranje i nastupe u zemlji i inozemstvu, istaknuo je gradonačelnik Antuna Korušec prilikom najave Pčelarskog sajma te je pozvao sve građane da ga posjete.

 Ovogodišnji Pčelarski sajam imat će više od 150 izlagača , a prostire se na oko 3200 četvornih metara izložbenog prostora. Očekuje se oko 10 tisuća posjetitelja. Kao i prethodnih godina i ovaj će se put održati natjecanje u pripremi medenjaka, no ima i novosti.

 –       Ocjenjivat će se i najljepši štand te najljepša etiketa vinske boce na Izložbi vina i vinogradarske opreme koja će biti u sklopu Pčelarskoga sajma. Ovaj put dolazi 40 vinara. Imat ćemo i izložbu 150 slika od 50 autora, najavio je direktor Bjelovarskoga sajma Davorin Posavac te je otkrio kako već sada s pčelarima razmatraju mogućnost da se sljedeće godine ta manifestacija proširi na tri dana.

 Cijena ulaznica za 13. međunarodni pčelarski sajam je 20 kuna, a 15 kuna je za skupne posjete i djecu. Predškolska djeca imaju besplatan ulaz. Parkiranje je također besplatno.

 

 Tekst i fotografije: Kristina Turković

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content