Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Najavljena akcija Zelena čistka 2016.

Na konferenciji za novinare Najavljena akcija Zelena čistka 2016., 15. travnja 2016., mala vijećnica Grada Bjelovara FOTO: Dubravka Dragičević www.bjelovar.hr

Akcija Zelena čistka, jednodnevna je volonterska akcija čišćenja nelegalnih, divljih odlagališta otpada, koja se u Hrvatskoj, pa tako i u Bjelovaru održava već petu godinu. Čulo se to na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, u petak 15. travnja 2016. Uz koordinatore ekipa koje će sudjelovati u akciji, sastanku su prisustvovale i zamjenice gradonačelnika, Lidija Novosel i Jasna Višnjević.

Zelena čistka ove se godine održava u subotu 23. travnja 2016. i počinje u 9 sati, izvijestila je prisutne zamjenica Lidija Novosel. Objasnila je kako će sudjelovati oko 300 ljudi raspoređenih u dvadesetak ekipa, a čistit će više od 20 lokacija na području grada. Volonteri su predstavnici različitih udruga, institucija, firmi koji se uglavnom uključuju svake godine u Zelenu čistku i pružaju primjer svim građanima kako se treba odnositi prema prirodi, rekla je. Dodala je i kako se uključuju i školska djeca koja će uglavnom čistiti okoliš svojih škola i to dan prije, u petak 22. travnja 2016., radi prilagodbe djeci među kojima su brojni putnici ili radi neodržavanja nastave subotom.

Zamjenica Novosel pohvalila je rad tvrtke Komunalac d.o.o. čiji je doprinos u akciji nemjerljiv jer postavljaju kontejnere na određene lokacije prije početka akcije i kasnije ih s otpadom odvoze na odlagalište. Također je podsjetila na Zelenu čistku prijašnjih godina. Podatci kažu da je 2013. godine u Zelenoj čistki u našem gradu sudjelovalo 260 osoba, koje su prikupile 170 m3 otpada. Godinu kasnije – 2014.godine, prikupljeno je 54 m3, a čistilo je 290 osoba. S obzirom da je radi lošega vremena 2015. godine akcija bila otkazana, podatci ne postoje iako su pojedine ekipe samoinicijativno se odlučile na čišćenje određenih lokacija, istaknula je Lidija Novosel.

Josip Heged, član Uprave bjelovarskog Komunalca, napomenuo je kako će Komunalac pružiti svu potrebnu podršku u akciji vezanu uz zbrinjavanje prikupljenoga otpada. Istaknuo je i kako podatci govore da je razina ekološke svijesti kod građana tijekom godina ipak porasla te da Komunalac mnogo radi na tome i mimo Zelene čistke. Napomenuo je kako prikupljaju papir iz domaćinstava, nedavno su završili s odvozom granja, dva puta na godinu odvoze glomazni otpad, a za nekih mjesec do dva planiraju i otvoriti reciklažno dvorište. Ono se nalazi, kaže, iza bjelovarskog Autobusnog kolodvora i, smatra, puno će pomoći građanima da propisno odlože određenu vrstu otpada.

Konferenciji za novinare prisustvovala je i mala bjelovarska gradonačelnica, Jana Brestovečki, koja je obavijestila novinare kako će se Dječje gradsko vijeće Grada Bjelovara i Dječji forum „Bijeli vitezovi“ također odazvati Zelenoj čistki i to na području Maloga Korenova. Čistit će skupa s čelnicima Grada Bjelovara. Rekla je da je takva akcija jako važna pogotovo za djecu kako bi na licu mjesta uvidjela koliko je ružno i loše bacati otpad u prirodu. Iznijela je i podatak da je diljem Hrvatske do sada u Zelenoj čistki sudjelovalo oko 52 tisuće ljudi,a prikupljeno je 6 tisuća tona otpada.

Zelena čistka je dio globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup, a okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem ekološkom volonterskom projektu u Hrvatskoj. Na nacionalnoj razini pokrenula ju je udruga Žmergo iz Opatije koja je i koordinira, a želja je osvijestiti građane o važnosti prikupljanja otpada i odlaganja na za to namijenjena mjesta.

TEKST:Kristina Turković
FOTO: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top