OD PETKA U MUZEJU IZLOŽBA “DOBA TELEFONA”

Gradski muzej Bjelovar od 22. rujna do 22. listopada predstavlja jedinstvenu izložbu telekomunikacijske tehnologije pod nazivom „Doba telefona – s posebnim osvrtom na Bjelovar“.

Građani će moći vidjeti čak 8️⃣8️⃣ različitih izložbenih primjeraka, među kojima je najstariji telefon iz 1894. godine, kao i telefonska centrala iz 1897. Najsuvremeniji primjerak na izložbi je prvi iPhone.  Posebna pažnja posvećena je povijesti telekomunikacija u Bjelovaru, koja svjedoči o njezinim lokalnim specifičnostima, ali i čvrstoj uključenosti u korpus hrvatske telefonije. Važno je naglasiti da je Bjelovar od kraja 19. stoljeća, sve do danas, jedan od telefonski razvijenijih hrvatskih gradova, rekla ja ravnateljica Gradskog muzeja Bjelovar Marijana Dragičević.

Dodala je da je izložba rezultat suradnje triju muzeja – domaćina Gradskog muzeja Bjelovar, HT muzeja iz Zagreba te zagrebačkoga Tehničkog muzeja “Nikola Tesla”. Autori izložbe su Goran Rajič, viši kustos Tehničkog muzeja “Nikola Tesla” i viša kustosica HT-ovog muzeja Vesna Lipovac.

Zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić, prilikom najave izložbe, rekao je da mu je drago da je Bjelovar jedan od pionira telekomunikacija, gdje je prva telefonska linija uvedena još 1892. godine. Naglasio je da u današnje doba pametnih telefona, interneta i apsolutne dostupnosti to se ne čini tako bitnim, no i da, ne tako davno, nisu svi imali ni fiksne telefone pa će izložba sigurno biti i edukativne prirode. 

Izložba “Doba telefona – s posebnim osvrtom na Bjelovar” otvara se u petak, 22. rujna u 18 sati. 

Vidimo se!

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content