Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Održan Dan energije 2016.

Bjelovarski dan energije održan je 5. put zaredom u četvrtak, 9.lipnja 2016. Cilj je osvijestiti građane i podsjetiti na potrebu korištenja obnovljivih izvora energije i energetsku učinkovitost, na potrebu čuvanja i racionalnoga raspolaganja energijom općenito kao i na nove tehnologije na kojima se zasniva budućnost.

Organizator Dana energije bio je Tehnološki park Bjelovar d.o.o., u suorganizaciji Grada Bjelovara i Visoke tehničke škole Bjelovar. Prisustvovali su predstavnici Grada Bjelovara – gradonačelnik Antun Korušec, zamjenice gradonačelnika Jasna Višnjević i Lidija Novosel te mnogi predstavnici institucija i ljudi iz struke.

Održana su četiri zanimljiva predavanja: Vjetroelektrana kao obnovljivi izvor energije i zaštita okoliša, Otočni fotonaponski sustavi: Zauvijek otoci?, Je li električno vozilo zeleno? i Model vjetroelektrane. Održali su ih dr. sc. Josip Zdenković iz tvrtke Schrack Technik d.o.o. Zagreb, Denis Čamber, dipl.ing el. Iz tvrtke Končar Ket d.d. Zagreb, prof.dr.sc. Mario Vražić sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva te studenti 3. godine mehatronike Visoke tehničke škole u Bjelovaru.

Prije samih predavanja prisutnima se obratio Igor Petrović, direktor Tehnološkog parka Bjelovar. Zahvalio je Gradu Bjelovaru na podršci i napomenuo kako se trude ljude upoznati s trendovima u energetici i obnovljivim izvorima. Spomenuo je i kako je potencijal grada kada su obnovljivi izvori energije u pitanju neupitan jer drvna industrija koja u njemu postoji je potencijal sama za sebe. U obzir zasigurno dolaze i fotonaponski sustavi, smatra.

Grad Bjelovar je napravio velike iskorake u korištenju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Još 2008. potpisao je Energetsku povelju, 2011. je potpisan Sporazum gradonačelnika gradova Europe o smanjenju emisija CO2 i ta dva dokumenta bila su temelj za donošenje Akcijskog plana energetski održivog razvitka grada Bjelovara koji je donesen 2013. godine.

Realizacija programa i projekata Grada Bjelovara vezani uz obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost počivaju upravo na tom Planu pa i ovo današnje događanje ima temelj u Akcijskom planu, rekao je gradonačelnik Antun Korušec na otvorenju Dana energije te je dodao kako je prvi Dan energije u gradu Bjelovaru održan u listopadu 2012. godine kada je prezentirana LED rasvjetna tehnologija hrvatskog konzorcija.

Grad Bjelovar je 2012. godine prvi u Hrvatskoj započeo program poticanja mjera energetske učinkovitosti u kućanstvima, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je pokrenuo pilot projekt „Poticanje uređenja fasada i zamjene građevne stolarije na području grada Bjelovara“. Nakon toga pokrenut je i projekt „Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području grada Bjelovara“.

U tri godine Grad Bjelovar i Fond su izrealizirali milijun i 301 tisuću kuna i to tako da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio 55% od ukupnog iznosa, a Grad Bjelovar 45%, objasnio je gradonačelnik Korušec. Rekao je kako je ta dva programa koristilo 117 kućanstava, od čega je 74 kućanstava dalo zahtjeve za obnovu pročelja i stolarije, a 43 zahtjeva su bila vezana uz obnovljivu energiju, odnosno uz solarne kolektore i peći na pelete. Napomenuo je da od tih inicijalnih milijun i 301 tisuću kuna, kad se uzme u obzir materijal i radovi koje su obavljali bjelovarski obrtnici, radi se o iznosu od 5 milijuna kuna.

Nažalost, 2015. godine radi loših iskustava u drugim jedinicama lokalne samouprave, Fond za zaštitu okoliša je te projekte uzeo u svoju nadležnost, što je korak unazad za Bjelovarčane jer je Grad to jako dobro radio, smatra gradonačelnik. Dodaje kako je Grad Bjelovar poslije toga napravio energetske certifikate za 30-ak gradskih zgrada.

Imamo građevinsku dozvolu za izgradnju zatvorenog bazena na lokaciji starog bazena, išli smo u energetsku obnovu školsko-sportske rukometne dvorane, 1.osnovne, 3.osnovne i 4.osnovne škole, a potpisan je i ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja o financiranju izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu matične zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar, kaže gradonačelnik Bjelovara. Vrijednost ugovora je 45 tisuća kuna, a cijela investicija stoji 3 i pol milijuna kuna. U objektu istoga dječjeg vrtića u Ulici Alojzija Stepinca izrađena je projektna dokumentacija za kompletnu energetsku obnovu vrtića i u tijeku je evaluacija prijave projekta na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ukoliko projekt bude pozitivno ocijenjen očekuje se da će ukupna investicija od 3,5 milijuna kuna biti sufinancirana u iznosu od 70% investicije.

Osim tih projekata, postoji nekoliko velikih privatnih investicija na području grada vezanih za obnovljive izvore energije, prvenstveno biomasu. Ove godine je u Ulici Vidikovac završeno i pušteno u pogon kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije iz drvene sječe, postupkom pirolize. Prva je to elektrana u Hrvatskoj pa i izvan njezinih granica, istočno od Hrvatske, koja koristi proces pirolize biomase za proizvodnju električne i toplinske energije. Također, već je poznato da se u Velikoj Cigleni priprema izgradnja prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj.

Tekst: Kristina Turković

Foto: Dubravka Dragičević

Podijeli s prijateljima!
Back to top
Skip to content